Теми статей
Обрати теми

Працюємо/відпочиваємо з урахуванням перенесень

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
З метою створення сприятливих умов для святкування, а також з метою раціонального використання робочого часу Кабмін рекомендує керівникам підприємств у 2018 році переносити окремі робочі дні, що передують або йдуть за святковими та неробочими днями. З’явилось таке розпорядження і на 2018 рік (див. розпорядження КМУ від 11.01.18 р. № 1-р // «БТ», 2018, № 4, с. 8). Про те, як це вплине на тривалість робочого часу, читайте у нашій статті.

Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня і з відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів ми наводили у «БТ», 2017, № 1-2, с. 25. Але так вже сталося, що у 2018 році багато свят припадає на «незручні» для «п’ятиденки» дні — вівторки та четверги.

Ось, наприклад, 8 березня — Міжнародний жіночий день — у 2018 році будемо святкувати у четвер. І якщо на підприємстві п’ятиденний робочий тиждень, то працівники у четвер 8 березня будуть відпочивати, у п’ятницю 9 березня вийдуть на роботу, а потім вихідні дні — субота 10-те та неділя 11-те березня. Виходить, що ця робоча п’ятниця і ні туди і ні сюди: затесалася між «святково-вихідних днів» та й не дає повноцінно відпочити!

За таким «неподобством» слідкує… КМУ. У згаданому вище розпорядженні від 11.01.18 р. № 1-р КМУ пропонує перенести робочі дні з:

• п’ятниці 9 березня на суботу 3 березня;

• понеділка 30 квітня на суботу 5 травня;

• п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня;

• понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня;

• понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня.

Таке перенесення здійснюється на підставі наказу керівника підприємства та тягне за собою необхідність перегляду графіка роботи підприємства. При цьому якщо ви переносили дні, дотримуючись рекомендацій КМУ, то майте на увазі, що перенесення у березні, червні та грудні 2018 року не вплинуть на розрахунки тривалості робочого часу в цих місяцях. Річ у тому, що зазначені перенесення проводять у межах одного місяця. А ось перенесення робочих днів у квітні та травні 2018 року позначаться на раніше розрахованих показниках норм робочого часу в цих місяцях. Причина проста: один з робочих днів квітня переходить на травень, а це призведе до зміни кількості робочих і вихідних днів у таких місяцях.

Важливо! Якщо згідно з рекомендаціями КМУ робочий день, що передує святковому (неробочому), переноситься на вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня. Інакше кажучи, кожен робочий день, що переноситься, повинен бути перенесений із своєю денною нормою робочих годин. Наприклад, 30 квітня 2018 року — день, який передує святковому дню 1 травня (День праці). При 40-годинному робочому тижні тривалість роботи в такий день скорочується на одну годину. Тобто якщо на підприємстві встановлена однакова тривалість часу роботи за день протягом робочого тижня — 8 годин, то працівники з повною зайнятістю повинні 30 квітня відпрацювати на 1 годину менше — 7 годин. Якщо робочий день з понеділка 30 квітня переноситься на суботу 5 травня, то в суботу працівники повинні будуть відпрацювати 7 годин. Саме тому тривалість роботи в перенесені робочі дні (5 травня, 22 та 29 грудня) має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня.

Важливо! Норму тривалості робочого часу на рік роботодавці визначають самостійно з дотриманням вимог ст. 5053, 67 і 73 КЗпП. Ми ж для прикладу наводимо розраховану норму робочого часу на 2018 рік з урахуванням перенесень робочих днів, рекомендованих КМУ, для підприємства з п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня і відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня

(з урахуванням перенесень робочих днів, рекомендованих КМУ)

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі