28.05.2018

Інвентаризаційні надлишки основних засобів — дохід єдиноподатника

Чи включається до складу доходу юрособи — платника єдиного податку (ЄП) вартість необлікованих основних засобів (ОЗ), що виявлені за результатами інвентаризації?

Фіскали відзначають, що згідно з п.п. 2 п. 292.1 ПКУ для юрособи — платника ЄП групи 3 доходом є будь-який дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому, посилаючись на п. 44.2 та п.п. 296.1.3 ПКУ, наголошують, що єдиноподатники групи 3 (юрособи) з метою обрахунку об’єкта оподаткування використовують дані спрощеного бухобліку доходів та витрат.

Далі контролери стали «педалювати» на бухгалтерські правила. Зокрема, відзначають, що:

• спрощенці — єдиноподатники групи 3 (юрособи) з метою складання фінзвітності визнають доходи і витрати за національними положеннями (стандартами) бухобліку (п. 10 П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»);

• дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»);

• придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Водночас податківці визнають, що у ситуації «інвентаризаційних» надлишкових ОЗ витрати, з яких складається первісна вартість згідно з п. 8 П(С)БО 7, не можуть бути достовірно визначені.

На їх думку, виявлені за результатами інвентаризації ОЗ, придбання яких не підтверджується відповідними первинними документами, визнаються як безоплатно отримані. Після присвоєння (на наш погляд, — безпідставно) такого статусу фіскали посилаються на п. 10 П(С)БО 7: первісна вартість безоплатно отриманих ОЗ дорівнює їх справедливій вартості, тобто сумі, за якою можна продати актив за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7).

Зрештою контролери доходять висновку, що до складу доходу юрособи-єдиноподатника включається вартість необлікованих ОЗ, визначена за справедливою вартістю на дату їх виявлення за результатами інвентаризації.

На наш погляд, висновок не коректний. Присвоєння надлишковим товарам (ОЗ у тому числі) статусу безоплатно отриманих із подальшим визначенням їх «дохідності» — це давня позиція податківців, яку вони відстоюють, навіть за її протиріччя нормам ПКУ.

Річ у тім, що у п. 292.3 ПКУ (який податківці згадали, але не прояснили суть) чітко зазначено, які саме товари слід вважати безоплатно отриманими. Це товари (роботи, послуги), надані платнику ЄП згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику ЄП на відповідальне зберігання і використані таким платником ЄП.

Зверніть увагу, що серед переліку товарів, які можуть вважатися безоплатно отриманими для включення їх вартості до доходу єдиноподатника, товарів, виявлених за результатами інвентаризації, немає.

Разом з тим застерігаємо: якщо не бажаєте дискутувати з податківцями, у випадку з інвентаризаційними фактичними надлишками (а не бухгалтерськими похибками, які можна виправити за допомогою бухгалтерської довідки), їх краще включити до доходу єдиноподатника*.

* Детальніше у статті «Як без проблем перейти до молодшої групи єдиного податку та оподаткувати надлишки від інвентаризації» // «БТ», 2014, № 35, с. 47.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 108.01.02