18.02.2019

Валютна лібералізація: тепер — від НБУ

Постанови Правління НБУ від 05.02.19 р. № 33 «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції»; від 06.02.19 р. № 35 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ; від 05.02.19 р. № 31 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів НБУ»

Постанови НБУ, що коментуються, зрозуміло, прийняті на виконання Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.18 р. № 2473-VIII*, що набув чинності з 07.02.19 р. Як ви знаєте із згаданої публікації, цей Закон істотно змінив діючий раніше архаїчний порядок валютного регулювання та контролю.

* Про ці нововведення ми вас попереджали в Темі тижня «Бухгалтерські новації — 2019» // «БТ», 2019, № 1.

Серед інших валютних новацій для юридичних і фізичних осіб, напевно, найзначніша — це давно очікуване бізнесом зниження норми обов’язкового продажу валютної виручки, що надійшла від зовнішньоекономічної діяльності, з діючих досі 50 % до 30 %.

Новий розмір норми обов’язкового продажу валюти запрацює з 01.03.19 р.

Інша важлива новація — це скасування колишньої вимоги про обов’язкове попереднє резервування суб’єктами своїх грошових коштів у гривні для подальшого придбання за них іноземної валюти. Це визволить відповідну частину обігових коштів суб’єктів для використання в інших потребах бізнесу.

Крім того, тепер у межах загального ліміту на повернення валютних дивідендів, нарахованих за періоди до 2018 року включно, щоправда — поки що в межах 7 млн євро на місяць, — суб’єкти зможуть репатріювати дивіденди в іноземній валюті.

При цьому частина валютних обмежень збереглася.

Зокрема, юридичним особам дозволено перераховувати за кордон іноземну валюту для розміщення на депозитних рахунках у межах ліміту 2 млн євро на рік — увага! — лише за рахунок власної (тобто вирученої), але не придбаної іноземної валюти.

Крім того, як суб’єктам підприємництва, так і населенню, як і раніше, заборонено перераховувати інвалютні кошти для надання кредитів, здійснення інвестицій або розміщення на банківських рахунках у РФ, офшорних зонах і країнах, що не виконують або виконують не належним чином відповідні рекомендації FATF.

Також банкам заборонено придбавати облігації зовнішньої державної позики України.

Відбулися позитивні зміни й у царині здійснення банківськими установами заходів валютного контролю.

По-перше, скасовано вимогу складати письмовий висновок як за договором загалом, так і за окремими валютними операціями.

По-друге, скорочений перелік індикаторів сумнівних операцій.

Наприклад, тепер більше не вважатиметься самостійним індикатором наявність фінансової допомоги як джерела здійснення операції, а вона піддаватиметься аналізу з боку фінансової установи, що здійснює валютний контроль, лише у межах заходів щодо встановлення джерел походження коштів клієнта.

Що стосується валютно-регуляторних новацій, спрямованих саме на фізичних осіб, тобто населення, то найприкметнішою, очевидно, є надана абсолютно нова можливість придбавати іноземну валюту та банківські метали в режимі онлайн!

Причому без обмеження таких операцій тривалістю операційного банківського дня, а в режимі «24/7».