28.01.2019

Помилка в таблиці 5 Звіту з ЄСВ: як виправити?

Працівника підприємства з 01.12.18 р. переведено на іншу посаду. Дату закінчення роботи на старій посаді в таблиці 5 ЄСВ-звіту за листопад не зазначили. Як виправити цю помилку?

Не вважається переведенням на іншу роботу переміщення працівника на тому ж підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором. Також не є переведенням зміна найменування посади (роботи) працівника у зв’язку з приведенням її у відповідність з Класифікатором професій у разі, якщо умови праці, посадові (робочі) обов’язки залишилися колишніми.

Якщо працівник переведений на іншу посаду (роботу) з 01.12.18 р., то дані за таким працівником потрібно було відобразити:

• у таблиці 5 ЄСВ-звіту за листопад 2018 року із зазначенням останнього дня роботи на старій посаді (графа 11 «дата закінчення»);

• у таблиці 5 ЄСВ-звіту за грудень 2018 року із зазначенням першого дня роботи на новій посаді (графа 11 «дата початку»).

Зверніть увагу! Графу 17 у таблиці 5 за рядками з інформацією про переведення заповнювати не потрібно, адже трудові відносини з працівником не припиняються.

Відповідні висновки бачимо й у роз’ясненнях фахівців ПФУ (див. статтю «Переведення в таблиці 5 Звіту з ЄСВ» // «БТ», 2018, № 45).

Не потрібно писати в графі 17 «переведення» або щось схоже. ПФУ проти цього.

Ну а що робити, якщо в ЄСВ-звіті за листопад «забули» зазначити останній день роботи на старій посаді, при цьому строк подання листопадового ЄСВ-звіту, зрозуміло, минув? Виправлятися. Тим паче, що зробити це дуже просто.

У цьому випадку потрібно подати титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) за листопад із зазначенням типу форми «додаткова», а також таблицю 5 з тим же статусом «додаткова». У таблиці 5 зазначають тільки дані про застраховану особу, яких не вистачає (у нашій ситуації — дані про переведеного працівника та про його останній день роботи на старій посаді. Інші таблиці при цьому подавати не потрібно.