09.03.2016

Нова РРО-нормативка (наказ № 13): форма розрахункових документів і не тільки

«Свіжоспеченим» наказом № 13* Мінфін затвердив форми розрахункових документів, Звіту за формою № ЗВР-1; Інструкцію щодо його заповнення, а також Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням книг обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) (розрахункових книжок (далі — РК)). З усім цим добром детальніше розбиратимемося в нашій статті.
РРО, розрахункові документи, звітність

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної з використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» від 21.01.2016 р. № 13. Передбачувана дата набуття чинності — 11.03.2016 р.

Отже, наказом № 13 затверджено нові:

1) Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення), а також безпосередньо форми таких документів (додатки 1 — 5 до Положення);

2) Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО (РК) (далі — Порядок), і форма довідки про використані РК (додаток до Порядку);

3) форма Звіту про використання КОРО (РК) (форма № ЗВР-1) і Інструкція щодо заповнення Звіту про використання КОРО (РК) за формою № ЗВР-1 (далі — Інструкція).

Відповідно, в наказі № 13 є й перелік старої РРО-нормативки, що втратила силу.

Розрахункові документи та Положення. З дня набуття чинності наказом № 13 (з дня його офіційного опублікування; імовірно 11.03.2016 р.) використовувати потрібно форми розрахункових документів, затверджені ним. Ідеться про такі документи:

Розрахункові документи, затверджені наказом № 13

Назва документа

Фіскальний касовий чек на товари (послуги)

Фіскальний касовий чек видачі коштів

Розрахункова квитанція

Спрощена ­розрахункова квитанція

Код форми документа

ФКЧ-1

ФКЧ-2

РК-1

РК-2

Призначення документа

Проведення розрахунків за продані товари (надані послуги)

Проведення розрахунків у разі видачі коштів покупцю*

Реєстрація розрахункових операцій за товари (послуги) або при видачі коштів покупцю*

Реєстрація розрахункових операцій, якщо розрахунки не потребують застосування РРО

* При поверненні товару, рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу тощо.

Важливо! Крім того, наказом № 13 затверджено форму принципово нового документа — «Фіскального касового чека за операціями приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС)» (форма № ФКЧ-3) (додаток 5 до Положення). Видавати його зобов’язані апарати самообслуговування під час прийняття та переказу готівкових коштів.

Революційна новина форм ФКЧ-1, ФКЧ-2 і РК-1 — це поява в них такого реквізиту, як «Акцизний податок».

Але чи означає це, що тепер фіскали зможуть здійснити свою давню мрію — штрафувати за всі виявлені випадки незазначення суми «роздрібного» акцизу у ФКЧ?

Доки позиція ДФСУ не озвучена на офіційному рівні, звертаємо вашу увагу на п. 5 наказу № 13. Він установлює «амністію» в частині відображення сум податків (крім ПДВ) у ФКЧ, роздрукованих за допомогою РРО, версії внутрішнього ПО яких унесено до Держреєстру ЕККА та комп’ютерних систем, до дати набуття чинності цим наказом.

«Вимоги до форми та змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім податку на додану вартість, не поширюються на розрахункові документи, які друкуються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких уключені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів і комп’ютерних систем, до дня набуття чинності цим наказом».

Незважаючи на це, щоб уникнути неприємностей у відносинах з перевіряючими, радимо все ж прикласти максимум зусиль, з тим щоб відобразити-таки у ФКЧ суму «роздрібного» акцизу. При цьому акциз, що сплачується у зв’язку з роздрібною реалізацією пального (0,042 євро за реалізований літр), поки що «виноситься за дужки».

Звітність, пов’язана з використанням КОРО (РК). Нарешті Мінфін «освіжив» Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО (РК). Старий безнадійно застарів на тлі того, що РРО вже самі «спілкуються» з податківцями. У зв’язку з чим виникали запитання, хто саме подає звітність за формою № ЗВР-1 і Довідки про використані РК**.

** Вам буде цікавою стаття «Форма № ЗВР-1: хто і коли зобов’язаний подавати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 34).

Тепер чітко зазначено, що це обов’язок тільки тих суб’єктів, які застосовують КОРО, зареєстровані на господарську одиницю (не плутати з КОРО, зареєстрованими на РРО), які ведуться разом з РК у визначених Законом про РРО випадках.

Інакше кажучи, така звітність актуальна тільки для тих, хто РРО не застосовує, але водночас зобов’язаний при розрахунках застосовувати КОРО з РК.

Зверніть увагу: оновлені в тому числі й форми цієї звітності.

Зазначену звітність подають до органу ДФС за місцем реєстрації РК (читай: за місцем реєстрації КОРО, воно ж у загальному випадку — основне місце обліку платника податків). При цьому одночасно надавати КОРО або РК не потрібно.

Інструкція із заповнення форми № ЗВР-1. Документ містить порядкові інструкції щодо заповнення Звіту за формою № ЗВР-1. Крім того, у п. 1 Інструкції знаходимо важливе уточнення, що хвилює користувачів бухгалтерського порталу buhgalter911.com. Воно свідчить, що складати Звіт за формою № ЗВР-1 потрібно в розрізі всіх зареєстрованих КОРО, які використовувалися протягом звітного місяця. Відповідно, логічно припустити, що якщо КОРО не користувалися протягом місяця (розрахункових операцій не було), то необхідності подавати цей Звіт немає.