Теми статей
Обрати теми

Форма № ЗВР-1: хто і коли зобов’язаний подавати?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Незважаючи на те що звітність з РРО давно вже перейшла на «електронні рейки», до редакції продовжують надходити запитання про «паперовий» РРО-звіт — форму № ЗВР-1: чи потрібно її подавати, у яких випадках, у які строки? На ці та інші запитання, пов’язані з формою № ЗВР-1, відповідаємо прямо зараз.
поломка РРО, відключення електроенергії, ЗВР-1, штрафи

У вас немає РРО, КОРО і РК

Якщо у своїй діяльності ви не зобов’язані застосовувати РРО або КОРО з РК, то про всі види РРО-звітності (у тому числі і про форму № ЗВР-1) вам замислюватися взагалі не варто, оскільки вона не має до вас жодного стосунку.

img 1

Працювати без РРО і КОРО з РК можуть:

— юрособи і ФОП, які отримують оплату за продані товари (послуги) виключно в безготівковій формі (без прийняття платіжних карт);

ППЄПи груп 2 і 3, в яких річний дохід ≤ 1 млн грн., ППЄПи групи 1 незалежно від обороту;

— інші особи, які вписуються у звільнення згідно зі ст. 9 Закону про РРО.

У вас є РРО

Якщо у вас є РРО, зареєстрований у податковій службі, то форму № ЗВР-1 ви не подаєте, оскільки інформацію про отримані через РРО кошти ви зобов’язані надсилати податківцям в електронній формі. Пункт 7 ст. 3 Закону про РРО вимагає подавати звітність, пов’язану із застосуванням РРО, КОРО і РК, тільки якщо не передбачено надання інформації по дротових/бездротових каналах зв’язку. А зараз власники РРО в будь-якому разі по цих самих каналах зв’язку передають:

— електронні копії розрахункових документів і фіскальних чеків

або

— інформацію про загальний обсяг розрахункових операцій — при використанні РРО, які створюють контрольну стрічку у друкованому вигляді, електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), РРО з купівлі-продажу іноземної валюти.

Таким чином, сьогодні всі, хто застосовують РРО, передають «РРО-інформацію» по дротових/бездротових каналах зв’язку, а отже, звільнені від необхідності подавати форму № ЗВР-1. І податківці з цим погоджуються (консультація в категорії 109.12 ЗІР).

У вас є РРО, але з ним проблеми

Нарешті ми дісталися до найпікантнішого моменту: що робити, якщо ваш РРО зламався або у вас тимчасово відключили електрику і в цей період ви задіювали при розрахунках КОРО з РК, зареєстровані на цей РРО, або використовували резервний РРО? Чи потрібно в такому разі подавати форму № ЗВР-1?

До 01.01.2015 р. в категорії 109.12 ЗІР було дві консультації, в яких зазначалося буквально таке: якщо в період поломки ви використовуєте резервний РРО або КОРО з РК, то форму № ЗВР-1 подавати не потрібно.

І це справедливо, адже у «звільняючому» від неї абз. 1 п. 7 ст. 3 Закону про РРО нічого не зазначено про тимчасові простої РРО. Зрозуміло одне: якщо є обов’язок передавати інформацію в електронній формі — отже, немає обов’язку подавати форму № ЗВР-1.

Більше того, всі операції, які ви проводили в період «простою» основного РРО через КОРО з РК, все одно потрібно внести до РРО після відновлення його роботи (і виконати Z-звіт) (п. 9 розд. III Порядку застосування РРО*). Після чого ці дані одразу потраплять податківцям по дротових/бездротових каналах зв’язку. Навіщо ж їх дублювати вдруге, адже це призведе до «задвоєння» виручки?

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари, затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

img 2

Якщо на період виходу з ладу РРО або в разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням КОРО і РК, то після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням РК, а також відповідно до контрольної стрічки (у разі обнулення оперативної пам’яті) — за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою податку на додану вартість, після чого слід виконати Z-звіт.

Те, що форма № ЗВР-1 у такому разі не потрібна, випливало і з листа Міндоходів від 27.01.2014 р. № 1502/6/99-99-22-01-03-15/79.

Залишалося тільки питання з поданням Довідки про використані розрахункові книжки. Але знову ж таки, згідно з вимогами все того ж п. 7 ст. 3 Закону про РРО подавати її, так само як і форму № ЗВР-1, теж не потрібно.

Начебто все добре. Але… податківці присвоїли своїм роз’ясненням у ЗІР статус «діяло до 01.01.2015 р.». Тобто вони відправлені до категорії «не діючих». А «в діючих» тепер висить консультація, що у випадку, який нас цікавить, подається форма № ЗВР-1, а разом з нею — Довідка про використані розрахункові книжки.

Проте поспішаємо вас заспокоїти. На наш погляд, це не більше ніж курйоз. Насправді це «старовинна» консультація, яка висить ще з тих часів, коли не було запроваджено передання РРО-інформації по дротових/бездротових каналах зв’язку. Тому, вважаємо, в питанні, що цікавить нас, нічого не змінилося — ані форму № ЗВР-1, ані Довідку про використані розрахункові книжки подавати не потрібно.

Без РРО, але застосовуєте КОРО з РК

Є певна категорія осіб, які звільнені від РРО, але зобов’язані застосовувати КОРО з РК (ст. 10 Закону про РРО). Вони зазначені в Переліку № 1336**: роздрібні торговці в мережі пересувної торгівлі, на ринках, ярмарках, буфети вишів, аптеки в селах, торгівля газетами, журналами тощо.

** Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Так от, оскільки вони не передають податківцям інформацію про розрахунки в електронній формі (як це роблять власники РРО), то зобов’язані подавати цю інформацію на папері — це форма № ЗВР-1 і Довідка про використані розрахункові книжки. Цей звіт подається щомісячно не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним, до податкової за місцем реєстрації РРО.

За несвоєчасне подання (або неподання) звіту застосовується адмінштраф згідно зі ст. 1551 КУпАП — від 85 до 170 грн. Також застосовується штраф згідно з п. 9 ст. 17 Закону про РРО — 170 грн.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги ЗВР-1 РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі