06.06.2018

«Столиця» про «№ з/п» у касових ордерах

Це вже навіть і не смішно… З моменту набрання чинності новим Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні* минуло вже більше п’яти місяців, а ДФСУ й підлеглі їй головні управління, як хочуть, так і граються реквізитом «№ з/п» касових ордерів. Що із цього приводу думають столичні податківці? І, головне, чи відповідає така їх думка «букві» Положення? Давайте поглянемо.

* Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі — Положення).

«Лебідь рветься підлетіть, Рак упирається, а Щука тягне у воду» . Тільки в цій ситуації ми бачимо «роботу» двох персонажів — ДФСУ і ГУ ДФС у м. Києві. Але є підстави припускати, що незабаром до цієї «компанії чесної» приєднається й НБУ, причому, сподіваємося, його фахівцям вистачить розуму для того, щоб думки столичних податківців не підтримати.

Розпочнемо з того, що в категорії 109.15 ЗІР досі значаться «роз’яснення без роз’яснень», у яких ДФСУ з питань заповнення прибуткових і видаткових касових ордерів (далі — ПКО і ВКО відповідно) пропонує звернутися до НБУ, як до розробника постанови № 148. І, напевно, це той випадок, коли «мовчання — золото» . Але, очевидно, не знають цієї аксіоми фахівці ГУ ДФС у м. Києві. У своєму листі від 25.05.2018 р. № 24376/26-15-14-09-12 вони спробували розтлумачити, що все-таки потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» ПКО та ВКО. І дійшли висновку, що «даний реквізит повинен співпадати з номером касового ордера та записом в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів».

Форма такого журналу (радше, журналів, адже на вибір керівника представлені форми № КО-3 і № КО-3а) затверджена додатком 4 до Положення.

Але на чому ґрунтується така думка? На п. 11 Положення (що вже встиг змінитися з моменту надання роз’яснень**), згідно з яким оприбуткуванням готівки в касах є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі ПКО. Цілком згодні!

** Детальніше з чим ви могли ознайомитися в ТОП-статті поточного номера журналу.

Далі. Серед аргументів — п. 33 Положення. Він зобов’язує бухгалтера реєструвати ПКО та ВКО до передання в касу в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Він ведеться окремо за прибутковими і видатковими операціями. Це також не ставиться під сумнів!

Як і те, що бухгалтер*** має право здійснювати реєстрацію касових ордерів і видаткових відомостей за допомогою комп’ютерних засобів, що забезпечують формування і роздрукування відповідних касових документів. У документі «Вкладний аркуш журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів», який формується і роздруковується за відповідний день, забезпечується формування даних для обліку руху грошових коштів. Це все так, адже прямо випливає з Положення.

*** Відповідальна особа установи/підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів.

Але чи побачили ви де-небудь те, що хоч якось пояснює запропонований столичними податківцями порядок заповнення реквізиту «№ з/п»? Ми — ні, тому продовжуємо дотримуватися своєї думки із цього приводу****. І чекати вісточок від НБУ.

**** Про яку детальніше ви могли прочитати в статті «Загадковий «№ з/п» у касових ордерах: новий мотив тієї ж пісні» в попередньому номері нашого журналу.