Теми статей
Обрати теми

Загадковий «№ з/п» у касових ордерах: новий мотив тієї ж пісні

Шевчук Михайло, податковий експерт
«Новоприбула» графа «№ з/п» прибуткового і видаткового касового ордера (далі — ПКО і ВКО відповідно) здивувала бухгалтерську громадськість. ДФСУ спробувала «гарячими слідами» дати роз’яснення щодо порядку запов­нення ПКО і ВКО, але таким чином залишила більше запитань, ніж надала відповідей1. Не дивно, що зараз ті роз’яснення відкликані. Що ж прийшло їм на заміну?

1 Про що ви могли прочитати в матеріалі «Касові операції «по-новому»: заглиблюємося в подробиці» в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 5.

Схоже, усвідомивши, що від її роз’яснень касирам і бухгалтерам не лише не стало легше, але й додалося головного болю img 1, ДФСУ скасувала свої консультації. Замість цього головне податкове відомство пропонує звертатися до НБУ, як до розробника постанови № 1482.

2 Постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 29.12.2017 р. № 148.

А що ж регулятор? Він досі зберігає мовчання. Тому виходить, офіційних роз’яснень із цього приводу на момент відправлення номера до друку немає.

На цьому фоні з’являються «припущення» деяких фахівців, які заплутують багатьох наших читачів і користувачів порталу buhgalter911.com. У них пропонується в реквізитах ПКО і ВКО «№ з/п» зазначати реєстраційний номер ордера в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів3.

3 Форма якого затверджена додатком 4 до Положення № 148.

Відсутність же офіційних роз’яснень із цього приводу, як нам здається, лише підтверджує те, що порядок заповнення графи і так очевидний та не потребує додаткових роз’яснень.

При такому підході у ВКО цей номер повинен відповідати даним графи «Номер документа», а в ПКО — номеру документа.

Зверніть увагу: це не офіційна думка.

Ми продовжуємо дотримуватися своєї точки зору із цього приводу. Полягає вона, нагадаємо, у тому, що «№ з/п» — це номер рядка в ПКО або ВКО. Назва цього рядка переконливо говорить сама за себе. До речі, ми не єдині в такій думці.

Наостанок зазначимо, що не від усіх своїх неоднозначних консультацій (з питань, які, по-хорошому, повинен роз’яснювати НБУ — розробник постанови № 148) ДФСУ відмовилася.

Так, залишається діючим роз’яснення в категорії 109.15 ЗІР, у якому податківці дотримуються думки, що при видачі зарплати за видатковою відомістю касиром4 у рядку «Видати» ВКО, що оформляється на загальну суму проведених касових операцій, повинно зазначатися П. І. Б. особи, відповідальної за здійснення вказаної госпоперації, і правильність її оформлення.

4 Або іншим працівником установи/підприємства, на якого за письмовим наказом керівника покладаються обов’язки, встановлені для касирів.

З такою думкою ми, звісно, не можемо погодитися5.

5 Про що повідомляли вам у статті «Дивні» роз’яснення від НБУ: відокремлені підрозділи і Ко» у журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі