11.12.2019

Свято + відпустка: секрети вдалого поєднання

Вдало поєднати відпустку зі святами — велике мистецтво, яким володіють багато працівників. Розглянемо один з найсприятливіших «відпускних» розкладів для працівника*.

* Вам також може стати в пригоді матеріал «Підсумований облік: як оплатити роботу у вихідні та свята» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 10).

Ситуація. Працівник іде в щорічну відпустку з 26 грудня на 11 календарних днів. На яку дату припадає останній день відпустки? Скільки днів відпустки припадає на грудень і січень? Чи потрібно відпрацьовувати працівникові, який був у відпустці 6 січня, в суботу 11 січня?

При визначенні тривалості щорічної відпустки святкові та неробочі дні, перелічені в ст. 73 КЗпП, не враховують. Це вимога ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки. У нашій ситуації на період відпустки припадає 1 святковий день — Новий рік. На цей день період відпустки працівника збільшують, проте не оплачують. Саме тому відпускні будуть нараховані за 11 днів щорічної відпустки, а не за 12 (11 календарних днів відпустки + 1 святковий день). 7 січня — святковий день (Різдво). Відповідно на роботу працівникові потрібно вийти 8 січня. Для бухгалтера в цьому випадку важливо правильно розподілити дні перехідної відпустки.

Адже суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Оскільки працівник іде в щорічну відпустку з 26 грудня на 11 календарних днів, то на грудень припадатиме 6 календарних днів відпустки, а на січень — 5 календарних днів відпустки (з 2 по 6 січня, а 1 січня — пропускаємо).

Зазначимо, що в Табелі обліку робочого часу для відображення святкових/неробочих днів, що припадають на період відпустки, не можна використовувати «відпускне кодування». Такі дні слід відображати саме як святкові/неробочі — якщо на підприємстві введено спеціальне кодування для відображення святкових/неробочих днів.

Інакше святкові/неробочі дні, які припадають на період відпустки, просто прокреслюються (можна залишити таку комірку незаповненою).

Тепер розберемося, чи потрібно такому працівникові відпрацьовувати в суботу 11 січня, якщо його роботодавець скористався «кабмінівським перенесенням»**. Адже 6 січня він був у законній відпустці.

** Детальніше про такі перенесення ви можете прочитати в статті «Святкові перенесення і зарплата: що врахувати» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 48).

На жаль, потрібно. Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства. У результаті день, який первісно був робочим, стає вихідним, а вихідний — звичайним робочим днем.

Зверніть увагу, йдеться саме про перенесення робочих днів, а не про відпрацювання.

Працівники не відпрацьовують за наданий їм вихідний день. Працівники працюють згідно зі зміненим графіком виходу на роботу. Саме тому в ситуації, описаній у запитанні, працівник повинен вийти на роботу 11 січня (субота). І для нього це буде звичайний робочий день, за який буде нарахована зарплата згідно з умовами трудового договору.