Теми статей
Обрати теми

Підсумований облік: як оплатити роботу у вихідні та свята

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Іноді виробнича необхідність змушує працівників виходити на роботу у вихідні, а також у святкові та неробочі дні. Як оплатити такі дні роботи при підсумованому обліку робочого часу, ви зараз дізнаєтеся.

Для працівників з підсумованим обліком робочого часу вихідні дні встановлюються графіком виходу на роботу (змінності) і вони можуть не збігатися із загальними вихідними днями на підприємстві. Це означає, що якщо за графіком виходу на роботу (змінності) працівник повинен вийти на роботу в неділю (вихідний день для інших працівників підприємства), то для нього такий день вважатиметься звичайним робочим днем і оплачуватися, відповідно, буде як звичайний робочий день. Але якщо ж, наприклад, у зв’язку з хворобою змінника працівникові довелося вийти на роботу в день, який згідно з графіком змінності є його вихідним днем, то тут включаються компенсаційні положення ст. 73 КЗпП (про них ми розповімо нижче).

Що стосується святкових і неробочих днів, то вони перелічені в ст. 73 КЗпП. При підсумованому обліку робочого часу працівники працюють відповідно до змінних графіків роботи (графіків виходу на роботу). Тому ситуація, коли святковий (неробочий) день припадає на зміну (робочий день) працівника, можлива.

При цьому робота у святкові та неробочі дні за графіком включається до норми робочого часу за обліковий період, установленої на підприємстві (п. 11 Методрекомендацій № 138*).

* Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

Робота у святковий/неробочий день

Правила оплати роботи у святкові (неробочі) дні прописані в ст. 107 КЗпП. Для наочності наведемо їх у таблиці.

Таблиця 1. Способи оплати за роботу у святковий день (ст. 107 КЗпП).

Умови оплати праці

Як оплатити

Працівник-відрядник

За подвійними відрядними розцінками

Працівник-почасовик: установлено годинну (денну) ставку

У розмірі подвійної годинної (денної) ставки

Працівник-почасовик: установлено оклад (місячну тарифну ставку)

Робота в межах місячної норми робочого часу — у розмірі одинарної годинної (денної) ставки понад оклад

Робота проводилася понад місячну норму робочого часу — у розмірі подвійної годинної (денної) ставки понад оклад

Зверніть увагу: для працівників-почасовиків оплата здійснюється за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий дні.

Поряд з подвійною оплатою, за бажанням працівника йому додатково може бути надано інший день відпочинку (за умови, що робота виконувалася понад установлену місячну норму робочого часу), який не оплачується і є вихідним днем.

Такий інший день відпочинку надається як додаткова компенсація, тобто оплата за роботу у святковий або неробочий день у будь-якому випадку здійснюється в подвійному розмірі (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09).

Для працівників-відрядників і працівників-почасовиків, яким установлено годинну тарифну ставку, розрахувати плату за роботу у вихідний день легко. Для цього потрібно:

— для відрядників розцінку за одиницю продукції помножити на 2 і на кількість продукції, виготовленої у вихідний (святковий) день;

— для працівників з годинною тарифною ставкою помножити годинну ставку на 2 і на кількість відпрацьованих годин (днів) у вихідний (святковий) день.

Запитання виникають з визначенням годинної тарифної ставки для працівників, яким установлено оклад (місячну тарифну ставку). Як її розрахувати? Відповідь — у листі Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1537/0/102-17 (ср. ). Для цього необхідно оклад (місячну тарифну ставку) працівника поділити на норму тривалості робочого часу в годинах, установлену йому графіком виходу на роботу (змінності) на відповідний місяць.

Приклад 1. Працівник підприємства 7 січня 2019 року (святковий день) відпрацював 8 годин. Оклад працівника становить 7140,00 грн. Норма робочого часу, встановлена працівникові, у січні 2019 року — 168 годин. Таким чином, годинна тарифна ставка становить 42,50 грн./год (7140,00 грн. : 168 год).

Варіант 1. У зв’язку із залученням до роботи у святковий день у січні 2019 року працівником було відпрацьовано 176 годин (у тому числі 8 годин у святковий день).

Варіант 2. За бажанням працівника йому було надано інший день відпочинку — 25 січня 2019 року. У результаті ним фактично відпрацьовано 168 годин.

При першому варіанті, оскільки робота у святковий день виконувалася понад норму робочого часу, оплату за неї здійснюють у розмірі подвійної годинної ставки за кожну годину роботи у святковий день понад оклад. Визначимо суму оплати за роботу у святковий день:

8 год х 42,50 грн./год х 2 = 680,00 грн.

Загальна сума зарплати працівника за січень 2019 року становить:

7140,00 + 680,00 = 7820,00 (грн.).

При другому варіанті, оскільки робота у святковий день здійснювалася в межах норми робочого часу, оплату за неї здійснюють у розмірі одинарної годинної ставки за кожну годину роботи у святковий день понад оклад. Розрахуємо суму оплати за роботу у святковий день:

8 год х 42,50 грн./год = 340,00 грн.

Загальна сума зарплати працівника за січень 2019 року становить:

7140,00 + 340,00 = 7480,00 (грн.).

Важливий момент: самовільний вихід працівника на роботу у святковий або неробочий день не підлягає будь-якій компенсації.

Робота у вихідні дні

Способи компенсації за роботу у вихідний день зазначені в ст. 72 КЗпП. Так, за роботу у вихідний день за згодою сторін трудового договору працівникові:

— надають інший день відпочинку (конкретну дату зазначають у відповідному наказі);

або

— оплачують фактично відпрацьовані години в грошовій формі в подвійному розмірі згідно з правилами, встановленими ст. 107 КЗпП для оплати роботи у святкові та неробочі дні. Оплату здійснюють за підсумками місяця (навіть якщо обліковий період перевищує місяць). Інший день відпочинку не надають.

Спосіб компенсації за роботу у вихідний день установлюють у наказі про залучення працівника до роботи в такий день.

Зверніть увагу: якщо працівник обрав як компенсацію інший день відпочинку, то роботу у вихідний день оплачують в одинарному розмірі.

Як оплатити роботу у вихідний день, якщо як компенсацію працівник обере «подвійну» оплату? У цьому випадку оплату здійснюють за правилами, встановленими ст. 107 КЗпП для оплати роботи у святковий (неробочий) день (див. також таблицю вище).

Зверніть увагу: якщо працівник залучається до роботи не лише у вихідний день, але й у вільний від роботи день, то компенсувати роботу у вільний від роботи день слід за аналогією з компенсацією роботи у вихідний день. Тобто шляхом надання іншого дня відпочинку або оплати в подвійному розмірі (див. також лист Мінсоцполітики від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284).

Приклад 2. Працівник підприємства 19 січня 2019 року (день є вихідним згідно з графіком роботи працівника) у зв’язку з необхідністю усунення наслідків виробничої аварії відпрацював 8 годин. Годинна ставка працівника становить 35,00 грн./год. Місячна норма робочого часу, встановлена для нього, в січні 2019 року становить 168 годин.

Варіант 1. Інший день відпочинку замість відпрацьованого 19 січня не надавався. Усього працівник відпрацював у січні 176 годин (у тому числі 8 годин у вихідний день).

Варіант 2. За погодженням з роботодавцем працівникові був наданий інший день відпочинку — 21 січня 2019 року. У результаті в січні 2019 року відпрацьовано 168 годин.

При першому варіанті оплата за роботу у вихідний день становитиме:

8 год х 35,00 грн./год х 2 = 560,00 грн.

Загальна сума зарплати працівника за січень 2019 року становить:

168 год х 35,00 грн./год + 560,00 грн. = 6440,00 грн.

Якщо має місце другий варіант, оплату згідно зі ст. 107 КЗпП не здійснюють. Відпрацьовані 19 січня 2019 року години оплачують у загальному порядку. Таким чином, зарплата працівника за січень 2019 року становитиме:

168 год х 35,00 грн./год = 5880,00 грн.

Важливо! На думку Мінсоцполітики (див. лист від 12.02.2018 р. № 238/0/ 101-18/284), так само, як і за роботу у вихідний, слід здійснювати компенсацію за роботу у вільний від роботи день (наприклад, при встановленні режиму неповного робочого тижня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі