№50

Бухгалтер 911, грудень, 2019/№50 Інші номери журналу ›
  • Блокування ПН/РК: стоп? Нарешті ми дочекалися рішення апеляційного суду у справі про визнання недійсними окремих положень «блокувального» Порядку № 117*. І воно — на користь платників! Мало того, вже набрало чинності. На що фактично можна розраховувати в результаті прийняття цього рішення — обговоримо далі.
  • Підсумкова ПН: з 01.01.2020 р. змінюються правила складання У купі прийдешніх податкових та інших законодавчих новацій не варто забувати і про вже раніше прийняті норми, що набирають чинності з 01.01.2020 р. Одна з таких норм стосується складання підсумкових податкових накладних (ПН). А саме — вимога про те, щоб таблична частина таких ПН заповнювалася в загальному порядку. Цей момент і обговоримо в статті.
  • «Копійки» vs Виплачуємо лікарняні з каси Підприємство проводить виплати працівникам з каси. Зарплатного проєкту немає. А отже, підприємству доведеться вирішити питання з копійками при виплаті лікарняних. Допоможемо.
  • Порушення законодавства з охорони праці: штрафне питання До який наслідків призведе нехтування правилами охорони праці (ОП) роботодавцем? Розглянемо детально це питання!
  • Реєстрація ПН/РК у передсвяткові дні Наближаються новорічні свята. Кінець року і перенесення робочих днів вносять свої корективи до звичного порядку реєстрації податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК). У статті обговоримо, як відбуватиметься реєстрація ПН і РК у святкові та передсвяткові дні? А саме — які дні вважатимуться операційними.
  • Виплатили допомогу «за свої». Чи законно? У своєму листі від 05.09.2019 р. № 1778-04-1 ФСС підкреслює, що роботодавець повинен дочекатися фінансування на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності з ФСС, а не виплачувати її за рахунок власних коштів.
  • Продаємо товар післяплатою: коли пробивати чек РРО Щойно схлине хвиля нових законів — відразу починається! Той не так почув, цей не так зрозумів, комусь не так пояснили. А хтось і зовсім розповідає відверті байки. Зокрема, про те, що інтернет-торговцям скоро доведеться пробивати чек у бук­вальному розумінні на повітря. Ідеться про торгівлю з оплатою післяплатою. Нібито відразу при відправленні товару, не маючи не лише грошей, але навіть жодних гарантій щодо його отримання й оплати покупцем, продавець уже повинен провести через РРО повну вартість товару і вкласти чек у посилку. Але чи так це насправді?
  • Графік відпусток: те, що потрібно не забути Наприкінці року за традицією бухгалтери складають документ, в якому зібрані плани на майбутнє всіх працівників підприємства. Ідеться про графік відпусток. А в нас традиція щорічно нагадувати вам основні моменти його складання.
  • Свято + відпустка: секрети вдалого поєднання Вдало поєднати відпустку зі святами — велике мистецтво, яким володіють багато працівників. Розглянемо один з найсприятливіших «відпускних» розкладів для працівника*.
  • Здаєте готівку до банку? Заповнюйте ВКО правильно! Ситуація. Обов’язки касира на підприємстві виконує головний бухгалтер. Як у такому разі правильно оформляти видатковий касовий ордер (ВКО) на здавання готівки до банку? Кого зазначати в реквізиті «Видати» ВКО і хто повинен розписатися в отриманні коштів у полі «Підпис одержувача»? Чи має в такому разі бухгалтер-касир право розписуватися у ВКО двічі: і за касира, який видав готівкову виручку, і за одержувача коштів?
  • Якщо в контрагента нове найменування... Доволі типова ситуація: у контрагента змінилися найменування, учасники (власники), директор, місцезнаходження тощо. Незважаючи на всю її буденність, в іншої сторони договору виникає безліч запитань. Що робити? Чи потрібно вносити зміни до договору? Чи зобов’язані контрагенти повідомляти один одного про подібні зміни? Ці запитання й обговоримо в нашій статті.
  • Пригощання з градусом, або Наливаємо алкоголь клієнтам У наш час офісний етикет зазвичай включає не лише базову гостинність, але й пригощання гостей. Чай, кава, вода, цукерки — найпоширеніші офісні пригощання. А чи можна пропонувати клієнтам/партнерам/відвідувачам алкоголь? Як облікувати такі витрати та які податкові наслідки? Про це й поговоримо.
  • Плутанину потрібно? (проєкт змін до ЄСВ звітності) Початок нового року — це завжди стрес на ґрунті подання звітності. Багато всього потрібно встигнути. А сум’яття в цій справі — поганий помічник. Доволі давно на розгляд викладалися проєкти змін до ЄСВ-нормативки, у тому числі ЄСВ-звітності*. Є побоювання, що «вистрілять» вони в найбільш невідповідний момент — коли річна звітність уже буде в самому розпалі. Тому щоб знизити градус майбутніх пристрастей, поки ще «тихо», ознайомимо вас із суттю запланованих змін.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2019 року Вашій увазі «готові» коефіцієнти індексації і суми поточної індексації за грудень.
  • Документальне підтвердження витрат ФОП: а якщо чек? Ситуація. Податківці при перевірці, що проходила у 2014 році, крім усього іншого, зняли витрати ФОП-загальносистемника на купівлю запчастин і ПММ для автомобіля, хоча він використовувався в підприємницькій діяльності. Для підтвердження витрат з придбання запчастин і ПММ підприємець надав видаткові накладні, ТТН, акти на списання, подорожні листи та фіскальні чеки на купівлю пального. Але документів, наданих платником, на думку фіскалів, було недостатньо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі