22.01.2020

Банківські рахунки ФОП: повернення на круги своя

03.01.2020 р. набрали чинності поправки, внесені НБУ до Інструкції № 492*. Зокрема, новий одіозний абз. 3 п. 14 розд. I Інструкції, що заборонив банкам проводити за підприємницькими рахунками ФОП операції, пов’язані з особистими потребами. Минуло всього 2 тижні, і НБУ вирішив «відкотити» назад. Обговоримо?

* Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

3 січня Нацбанк формалізував заборону на проведення за підприємницькими рахунками ФОП операцій, пов’язаних з особистими потребами**. Але зробив це аж надто лаконічно. Чим викликав інформаційну бурю. «Розбрід і хитання» почалися й у банківському середовищі.

** Див. статтю «Використання банківських рахунків для власних потреб ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 3).

Більше ясності з’явилося 11 січня, коли на сайті НБУ були опубліковані роз’яснення, з яких стало зрозуміло, що нічого крамольного в НБУ в думках не було. Перерахування на особистий рахунок — це не єдиний спосіб скористатися грошима з підприємницького рахунку для особистих потреб. Як і раніше, нічого не заважає ФОП зняти з підприємницького рахунку готівку (для особистих потреб). У тому числі через банкомат із використанням корпоративної картки.

Пізніше НБУ роз’яснив, що необхідна для такого зняття або перерахування на особистий рахунок «сплата податків, зборів, обов’язкових платежів» може підтверджуватися банальним застереженням у дусі «податкових боргів не маю» в платіжці.

Але, мабуть, допускаючи, що на місцях можливі перегини, НБУ пішов на радикальний крок .

Остаточну крапку в цьому питанні поставила постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. № 7, яка набрала чинності 17 січня. Цим документом регулятор узагалі скасував абз. 3 п. 14 розд. I Інструкції № 492, який наробив так багато шуму. Таким чином Нацбанк фактично повернув усе «до початкового стану» (як до змін).

Що ми маємо в результаті.

ФОП, як і раніше, має право знімати готівку з підприємницького рахунку на особисті потреби в касі банку або за допомогою корпоративної картки / картки-ключа.

Ризик-орієнтований підхід***, що запрацював із 03.06.2019 р., у цьому випадку не перешкода.

*** Див. статтю «Зняття готівки в банку: чого чекати з 3 червня?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21).

А ось розраховуватися безготівково корпоративною платіжною карткою чи карткою-ключем при придбанні товарів (послуг) для особистих потреб або перераховувати гроші на банківські рахунки членів сім’ї / інших фізосіб ми традиційно не радимо.

Якщо одержувачем коштів буде фізособа (звичайна фізособа або той же ФОП, «що тримає» відділ у супермаркеті), виявивши такий факт, податківці, швидше за все, стверджуватимуть, що ФОП виплатив дохід фізособі без утримання ПДФО/ВЗ і не відобразив цю виплату у ф. № 1ДФ. У результаті ФОП можуть донарахувати ПДФО/ВЗ і застосувати штраф за донарахування (п. 123.1 ПКУ), а також штраф за неподання ф. № 1ДФ (п. 119.2 ПКУ).