17.06.2020

Оновлені форми заяв для держреєстрації: кілька моментів

З першого дня літа діють нові форми заяв, які подаються для державної реєстрації. Замість 24 форм заяв тепер передбачено тільки 9. При цьому згруповані вони в більшості випадків за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії. Пропонуємо обговорити подробиці!

Нові форми затверджені наказом № 1716/5* і набрали чинності 1 червня.

* Наказ Мін’юсту «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 19.05.2020 р. № 1716/5.

З основними правилами оформлення заяв, які подаються для держреєстрації, можна ознайомитися на сайті Мін’юсту**. Також вам можуть бути корисними зразки заповнення заяв для ФОП і звичайних юросіб***.

** minjust.gov.ua/news/ministry/ministerstvom-yustitsii-ukraini-zatverdjeno-novi-formi-zayav-scho-podayutsya-dlya-derjavnoi-reestratsii

*** minjust.gov.ua/m/zrazki-zapovnennya-zayav-za-naybilsh-populyarnimi-reestratsiynimi-diyami?fbclid=IwAR2RwMHboWZNuqGGzUfSoMi XqjF5uTc4a5to3OkdSWb3pHYCVc9FWoQXDM

Важливо! З 1 червня незалежно від дій, які необхідно провести, наприклад, щодо ФОП (реєстрація фізособи підприємцем, включення відомостей про ФОП до реєстру, зміна відомостей або припинення), завжди подається одна й та сама форма заяви. Якщо говоримо про ФОП, то це форма 1 «Заява щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця».

Окремі форми передбачено також для юросіб (окремо для органів влади та громадських формувань); відокремлених підрозділів юросіб тощо.

Особливий інтерес викликає Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма 6)****. Але оскільки форма та зміст структури власності ще не затверджені, то відлік трьох місяців, протягом яких потрібно подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника, поки не почався!

**** Навіщо вона потрібна — ми розповідали у статтях «Відомості про бенефіціарів: нова хвиля» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 8) і «Малюємо» бенефіціарів — 2020: «гарячі» запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 9).

Ще один цікавий момент. ПКУ передбачає можливість заявити про своє бажання бути платником ЄП (п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ) або ПДВ (п. 183.7 ПКУ) уже на етапі держреєстрації (ФОП або юрособи). Для цього зараз подаються окремі заяви.

Так ось, Мін’юст «імплантував» ці заяви безпосередньо у форми реєстраційних заяв. Заповнюєш у реєстраційній заяві відповідний розділ і нічого додатково подавати не потрібно .

Водночас скористатися цим покращенням прямо зараз не можна (поки що робимо все по-старому). А можна буде тільки після того, як Мін’юст на своєму сайті «дасть відмашку». Те ж саме стосується включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про номер телефону та/або адресу електронної пошти засновника/учасника, керівника або члена керівного органу юрособи буде можливо після допрацювання програмних засобів цього реєстру (згідно з останнім абзацом п. 3 наказу № 1716/5).