21.10.2020

Страховий стаж: розраховуємо і підтверджуємо

Щоб оплатити працівникові період тимчасової непрацездатності, роботодавцеві мало отримати від нього лікарняний лист. Потрібно ще правильно визначити страховий стаж такого громадянина. Як це зробити, ми зараз і нагадаємо.

У якому порядку включаємо періоди до страхового стажу

Наразі страховий стаж ми обчислюємо за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр), а за періоди до його введення — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше (ч. 2 ст. 21 Закону № 11051).

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Формує й веде Держреєстр ПФУ (ст. 121, 20 Закону про ЄСВ). Він же надає інформацію з Держреєстру.

Оскільки законодавство в нас мінливе, у різні періоди страховий стаж розраховували по-різному. Наразі, щоб підрахувати страховий стаж працівника, орієнтуємося на три контрольних дати — 28.02.2001 р., 01.01.2011 р. і 01.01.2016 р. (див. таблицю нижче).

Період, за який

визначаємо страховий стаж

Нормативно-правовий акт —

орієнтир при підрахунку страхового стажу

До 28.02.2001 р.

Правила № 16582

З 28.02.2001 р. по 31.12.2010 р.

Ст. 7 Закону № 22403 у редакції, що діяла до 01.01.2011 р.

З 01.01.2011 р. по 31.12.2015 р.

Ст. 21 Закону № 1105 у редакції, що діяла до 01.01.2016 р.

З 01.01.2016 р.

Ст. 21 Закону № 1105

2 Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджені постановою КМУ від 19.10.98 р. № 1658 (втратили чинність).

3 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (втратив чинність).

Визначаємо страховий стаж до 01.01.2011 р.

Для наочності інформацію про правила визначення страхового стажу за період до 01.01.2011 р. наведемо в таблиці.

Період, за який

обчислюємо страховий стаж

Період, який враховується / не враховується

при розрахунку страхового стажу

До 28.02.2001 р.

Включається до страхового стажу (на підставі трудової книжки):

Робота на умовах трудового договору (контракту) в роботодавця або інша робота, протягом якої працівник підлягав обов’язковому соціальному страхуванню*

Служба в Збройних Силах, Нацгвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військах МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, а також в органах внутрішніх справ

Альтернативна (невійськова) служба

Служба в митних органах

Період перепідготовки та навчання нових професій, участі в оплачуваних громадських роботах і період отримання допомоги (у тому числі матеріальної) по безробіттю відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII

Догляд за дитиною, яка постраждала в результаті Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею 12-річного віку (одному з батьків)

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, частково оплачувана відпустка для догляду за дитиною до 3 років та відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років згідно з медвисновком

Період виплати допомоги по вагітності та пологах, допомоги для догляду за дитиною до 3 років жінкам з числа військовослужбовців, звільнених зі Збройних Сил, Нацгвардії, Прикордонних військ, СБУ, внутрішніх військ МВС, військ цивільної оборони та інших військових формувань, а також з органів внутрішніх справ у зв’язку з вагітністю та пологами, за умови, що вони стали до роботи або навчання після досягнення дитиною 3-річного віку

Період, протягом якого батьки-вихователі були зайняті в дитячому будинку сімейного типу вихованням дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Навчання на курсах і в школах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, якщо направленню на курси або до школи безпосередньо передувала робота або служба у складі Збройних Сил, Нацгвардії, Прикордонних військ, СБУ, внутрішніх військ МВС, військ цивільної оборони та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також в органах внутрішніх справ

Робота або виробнича практика на оплачуваних робочих місцях і посадах у період навчання у вищому навчальному закладі

Навчання в професійно-технічному навчальному закладі

Час оплаченого вимушеного прогулу, викликаного незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу

Час вимушеного прогулу особи, взятої під захист

Перебування під вартою, строк відбуття покарання, а також час, протягом якого громадянин не працював у зв’язку з незаконним усуненням від роботи (посади)

Не включається до страхового стажу:

Час участі працівника у страйку, визнаному судом незаконним

Навчання у вищому закладі освіти (у т. ч. на підготовчих відділеннях), в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання

Робота засуджених у колонії-поселенні та відбуття виправних робіт без позбавлення волі за місцем роботи, якщо інше не передбачено законом

* Робота на водному транспорті протягом повного навігаційного періоду, а також робота на сезонних роботах і підприємствах сезонних галузей відповідно до Списку сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженого постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278, зараховується за рік роботи.

З 28.02.2001 р.

до 01.01.2011 р.

Включаємо до страхового стажу (на підставі трудової книжки):

Період роботи на умовах трудового договору, за який сплачувалися страхові внески до ФСС з ТВП (незалежно від розміру внесків)

Період тимчасової втрати працездатності

Відпустку у зв’язку вагітністю та пологами

Відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Період отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (за винятком пенсій усіх видів)

Не включаємо до страхового стажу:

Відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років

Відпустку без збереження зарплати (ст. 25, 26 Закону про відпустки)

Визначаємо страховий стаж з 01.01.2011 р. до 01.01.2016 р.

Починаючи з 01.01.2011 р. страховий стаж визначають на підставі даних Держреєстру (довідки ОК-5 або ОК-7) і трудової книжки працівника.

Щоб місяць повністю був зарахований до страхового стажу, повинні одночасно виконуватися три умови:

1) працівник підлягав страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;

2) роботодавець та/або працівник сплачував страхові внески;

3) страхові внески сплачені в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок — це сума коштів, яка дорівнює добутку мінзарплати, встановленої на відповідний місяць, і ставки ЄСВ у відповідному місяці.

У випадку якщо сума сплаченого за відповідний місяць ЄСВ менша, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховують до страхового стажу за формулою:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, який зараховується до страхового стажу і визначається в місяцях;

Св — сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Так, місяці роботи, в яких сума сплаченого ЄСВ була менше мінімального страхового внеску, будуть зараховані до страхового стажу пропорційно сумі сплаченого ЄСВ.

Винятком із цього правила є періоди:

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років;

— виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соцстрахування (допомоги по вагітності та пологах, по тимчасовій непрацездатності, по безробіттю, внаслідок нещасного випадку на виробництві);

— отримання пенсії по інвалідності.

Зазначені періоди потрапляють до страхового стажу «автоматом» (як періоди, за які страхові внески сплачені виходячи з розміру мінімального страхового внеску) незалежно від факту сплати страхових внесків.

Будьте уважними! У довідці ОК-7 не деталізовані джерела доходу. Наприклад, не виокремлена винагорода за цивільно-правовими договорами, період роботи за якими не повинен потрапляти до страхового стажу. Тому обов’язково зіставляйте дані довідки ОК-7 з відомостями з трудової книжки.

Страховий стаж з 01.01.2016 р.

Інформацію про страховий стаж за цей період можна отримати з довідок ОК-5, ОК-7 (вони не скасовані) та трудової книжки. Але зручніше все ж скористатися додатком 9 до Положення № 10-14.

4 Положення про реєстр застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування, затверджене постановою правління ПФУ від 18.06.2014 р. № 10-1.

Зверніть увагу: якщо працівник після 01.01.2011 р. працював тільки в того роботодавця, який оплачує лікарняний, то страховий стаж такого працівника можна визначити на підставі даних ЄСВ-звітів.

До стажу ввійдуть усі періоди, протягом яких особою або страхувальником за таку особу був сплачений ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Джерело доходу (трудовий / цивільно-правовий договір) після 01.01.2016 р. значення не має.

Також до страхового стажу, як і раніше, включаємо:

— відпустку для догляду за дитиною до 3 років;

— період отримання допомоги по вагітності та пологах, по тимчасовій непрацездатності, по безробіттю, внаслідок нещасного випадку на виробництві;

— період отримання пенсії по інвалідності.

Отримуємо дані з Держреєстру

Отримати дані з реєстру застрахованих осіб роботодавець може в електронному вигляді через електронний кабінет платника на порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Для цього потрібно мати електронний підпис керівника або бухгалтера.

Через вебпортал роботодавець може отримати на працівника:

— довідку про трудовий і страховий стаж (додаток 9) — за весь період трудової діяльності застрахованої особи;

— довідку ОК-7 — за період перебування працівника в трудових відносинах тільки із цим роботодавцем.

Нагадаємо: довідку ОК-7 за весь період трудової діяльності може отримати працівник на себе також через вебпортал ПФУ з використанням особистого електронного підпису, роздрукувати її та надати роботодавцеві5.

5 Вам також буде цікавою стаття «Страховий стаж, Звіт по заборгованості, відповідальність: роз’яснення від ФСС» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 37).

Страховий стаж ФОП

Період

ФОП-загальносистемники

ФОП-ЄП

До 01.01.2011 р.

Ці періоди зараховуємо до страхового стажу лише за умови, що ФОП добровільно сплачував:

— внески до ФСС з ТВП (до 01.01.2011 р.);

— ЄСВ за підвищеною ставкою (з 01.01.2011 р. до 01.01.2016 р.)

Для підтвердження страхового стажу використовуємо:

— довідку з ФСС про сплату страхових внесків за формою додатка 4 до Порядку № 626

Усі ФОП-ЄП сплачували внески до ФСС з ТВП у складі єдиного податку й автоматично вважалися застрахованими особами на випадок тимчасової втрати працездатності. Підтвердити цей факт потрібно довідкою з ДПІ про сплату ЄП у цей період

З 01.01.2011 р. до 01.01.2016 р.

— договори про добровільну участь у системі «непрацездатного» соцстрахування та довідки з ПФУ (з 01.10.2013 р. — податкового органу) про періоди дії договорів і сплати внесків у розмірі 36,6 або 38,11 %

Якщо ФОП платив ЄСВ за мінімальним тарифом (ставка 34,7 %), то цей період до страхового стажу не включаємо.

Якщо ж він добровільно брав участь у «непрацездатному» соцстрахуванні, то періоди такої добровільної участі зараховуємо до страхового стажу. Підтвердити це допоможуть договори про добровільну участь у системі соцстрахування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та довідки з ПФУ (податкового органу) про строки дії договорів

З 01.01.2016 р.

Для всіх ФОП установлено єдину ставку ЄСВ — 22 %. Тому за умови сплати ЄСВ період підприємницької діяльності включаємо до страхового стажу. Підтвердження — довідки ОК-5, ОК-7 або додаток 9

6 Порядок страхування осіб на добровільних засадах…, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 02.06.2005 р. № 62.

Непрацюючі матусі

Говоримо про осіб, які в період отримання допомоги при народженні дитини ні з ким не перебували у трудових відносинах, тобто не підлягали «непрацездатному» соцстрахуванню.

Починаючи з 01.01.2016 р. період отримання допомоги при народженні дитини для таких осіб почав включатися до страхового стажу на підставі ч. 4 ст. 21 Закону № 1105, оскільки органи, що виплачують таку допомогу, стали відраховувати з неї ЄСВ (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). І це відображається в довідці ОК-7 і додатку 9.

До 01.01.2016 р. період отримання допомоги по догляду за дитиною до 3 років та/або при народженні дитини непрацюючими особами до страхового стажу не включався.

Див. лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18.

Проте до довідок ОК-7, ОК-5 і додатка 9 цей період потрапляє до страхового стажу як період, за який сплачено ЄСВ.

Тому щоб правильно порахувати стаж такої працівниці, зіставте дані трудової книжки за цей період (тобто чи була вона в трудових відносинах до 01.01.2016 р.) і дані довідок. Якщо до 01.01.2016 р. ваша працівниця в трудових відносинах не перебувала, але отримувала зазначену допомогу, такий період до її страхового стажу включати не можна.