26.11.2021

Ведемо новий товарний облік ФОП: що можна, а що не можна

Тему нового товарного обліку ФОП в одній статті не охопиш. Та ми й не намагаємося. Це вже третя за рахунком стаття*. І в ній ми підійшли безпосередньо до питань ведення Форми обліку товарних запасів — тими, хто таки «попав» на ведення цієї Форми. Питань багато. Долучайтеся!

* Перші дві статті: «Неждано-негадано» — з’явився Порядок ведення обліку товарних запасів ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46), «Облік товарів у ФОП не для всіх: без паніки!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 47).

Запитання 1. ФОП давно вже веде облік товарів за власним бажанням в 1С. Форма обліку товарів у нього набагато зручніше та інформативніше, ніж таблиця з Порядку № 496**. Чи можна використати її замість цієї таблиці? Наприклад, роздрукувати Реєстр прибуткових документів з 1С?

** Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі для платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

На жаль, сваволити в цьому питанні не можна. Мінфін затвердив єдину для усіх (кого стосується Порядок № 496) Форму ведення обліку товарних запасів. І використати треба саме її. «Крок управо, крок уліво» — штраф за ст. 20 Закону про РРО.

Єдине, що ФОП може обрати на свій смак — це спосіб ведення Форми: на папері або в електронному вигляді (електронний підпис для цього не потрібен).

Якщо ви вестимете облік товарів в електронному вигляді, то ви можете вибрати будь-яку програму і будь-який спосіб унесення інформації. Жодних вказівок із цього приводу в Порядку № 496 немає.

Але в будь-якому випадку треба заповнювати саме ту Форму, яка наведена в додатку до Порядку № 496. У п. 9 Порядку прямо сказано, що забороняється продаж товарів, записи про які не внесені до Форми обліку (мається на увазі та форма, яка наведена в додатку до Порядку № 496) ☹. Тож без неї — нікуди ☹.

З ліричного відступу — Форма дійсно незручна. Чому?

Та тому, що її розробили не для ФОП, а для податківців ☹. Це банальний опис первинки на надходження і внутрішнє переміщення товару у ФОП. Так податківцям легше знайти «бездокументний» товар.

З неї ви не дізнаєтеся, скільки товарів є у вас на складі або в магазині на конкретну дату. Тому якщо ФОП уже веде товарний облік (за власним бажанням), він може продовжувати його вести так, як йому зручно. А ця мінфінівська «Форма обліку товарів» — просто додатковий «головний біль», від якого, на жаль, нікуди не подітися ☹. Тож доведеться вести і її.

Запитання 2. ФОП продає товари тільки через РРО, більше жодного переміщення товарів немає (одна торговельна точка). Які документи вносити до Форми обліку товарів?

Вибуття товарів, проданих із використанням РРО / програмного РРО, не відображаємо у Формі ведення обліку товарних запасів (п. 3 розд. II Порядку № 496).

Тому в цьому випадку до Форми вносимо тільки первинні документи про отримання товарів:

накладні від постачальників;

чеки РРО/ПРРО;

митні декларації (якщо товар — імпортний) тощо.

Нагадаємо, що згідно з визначенням з Порядку № 496

«первинні документи — опис залишку товарів на початок обліку, накладні, транспортні документи, митні декларації, акти закупки, фіскальні чеки, товарні чеки, інші документи, що містять реквізити, які дозволяють ідентифікувати постачальника та отримувача товару (найменування суб’єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — РНОКПП) або код згідно з ЄДРПОУ суб’єкта господарювання, серія та номер паспорта / номер ID-картки для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті), дату проведення операції, найменування, кількість та вартість товару».

Запитання 3. «З коли» починати вести Форму? Факт такий, що в Законі про РРО норма про те, що єдиноподатники — торговці ТСПТ не звільняються від товарного обліку, почала діяти з 01.08.2020. Проте сама Форма обліку з’явилася тільки зараз. Як її заповнювати: з 01.08.2020 або з моменту набуття чинності Порядком № 496? Як внести до Форми залишки?

Сумнівів немає — Форму ведення обліку товарних запасів треба починати вести з моменту набуття чинності Порядком № 496, тобто з 26.11.2021. Адже як можна було вести облік товарів «в порядку, встановленому законодавством» (п. 12 ст. 3 Закону про РРО), якщо у 2020 році про такий Порядок не було і згадки ☺?

Тому перший запис у Формі обліку товарів повинен з’явитися 26.11.2021.

Запитання щодо першому запису — це складений згідно з Порядком № 496 опис залишків товарів або це «звичайні» первинні документи на залишки?

Ми говорили, що опис підходить для тих випадків, коли у ФОП спочатку не було обов’язку вести товарний облік, а потім він з’явився. Наприклад, єдиноподатник — неплатник ПДВ став торгувати ТСПТ і, відповідно, став зобов’язаним вести Форму обліку. У нас не зовсім такий випадок. Документи на товар ФОП на єдиному податку, який торгував тими ж ТСПТ, або загальносистемнику, потрібні були й раніше.

Але все-таки думаємо, практика піде тим шляхом, що в будь-якому випадку першим ітиме опис залишків товарів на 26.11.2021.

Хоча б тому, що частина товарів із старої первинки вже давно вибула.

Але що важливо. Обов’язково під товари з цього опису зберігайте нормальну первинку! Знову ж таки ціни беріть із цієї первинки, а не з голови.

Згідно з п. 2 розд. I Порядку № 496 опис залишків товарів складається в довільній формі. У ній зазначаємо найменування товарів, які є в наявності на 26.11.2021, їх кількість і вартість, яку ФОП може визначити сам («на око»).

Але як ми вже зазначили, у випадку, що цікавить нас, вартість краще взяти з «вхідної» первинки.

Після цього вже переходимо до ведення Форми, так би мовити, у поточному режимі (у міру надходження / вибуття товарів). Оформляємо документально:

будь-яке надходження товару: придбання, переміщення між магазинами, повернення від покупця. Підійдуть: накладна, акт на внутрішнє переміщення, претензія, акт приймання-передачі товару, ТТН, чек РРО/ПРРО, митна декларація тощо;

будь-яке вибуття товару, крім продажу його через РРО/ПРРО: продаж за післяплатою, продаж при оплаті через касу банку або безготівкою на поточний рахунок (без карток), переміщення між магазинами, знищення або втрата товару, повернення товару постачальникові, використання товарів для власних потреб. Підійдуть: накладна, акт на внутрішнє переміщення, претензія, акт приймання-передачі товару, ТТН, акт списання товарів тощо.

Дані цих документів заносимо до Форми обліку товарів у хронологічному порядку.

Запитання 4. Як записувати до Форми обліку товарів вартість товару: за цінами закупівлі чи за цінами продажу?

Ідея в тому, щоб відображати ту вартість товару, яка зазначена в первинному документі. Тому якщо ФОП заносить до Форми обліку товарів дані про:

придбання товару, то він зазначає його закупівельну вартість (згідно з накладною або іншим документом від постачальника);

внутрішнє переміщення товару, — зазначаємо вартість, наведену в акті на внутрішнє переміщення. Це може бути або ціна закупівлі, або ціна продажу — дивлячись, як ФОП веде облік товарів на складі. Але зауважте, логічно, щоб підхід був завжди однаковий. Наприклад, якщо ФОП одного разу вирішив оформляти внутрішнє переміщення за цінами продажу, то він повинен завжди використовувати ціни продажу при передачі товарів із магазину/складу в магазин (як у графі 7 — надходження, так і в графі 8 — вибуття);

повернення товару, то зазначаємо його вартість згідно з актом повернення (якщо товар повертають нам — за цінами продажу, якщо його повертаємо ми — за цінами закупівлі);

продаж товару безготівкою, то зазначаємо вартість за цінами реалізації;

залишки товарів, то зазначаємо їх закупівельну вартість (якщо є первинка) або їх вартість «із голови» (якщо первинки немає).

Той факт, що вартість товару буде змішана (десь — ціни закупівлі, десь — ціни продажу), ролі не відіграє, оскільки податківцям, по суті, потрібен лише опис первинних документів на товар у ФОП.

Запитання 5. Які документи на товар можуть бути у ФОП, якщо цей товар куплений на AliExpress?

Узагалі-то, в ідеалі, треба оформляти придбання й доставку на ім’я ФОП. У цьому випадку у вас буде митна декларація — документ, достатній для обліку товару.

Якщо ж декларації немає, попросіть у продавця хоча б накладну (в ідеалі — з підписом продавця). Якщо і її не вдалося отримати, роздрукуйте всі документи, які вам надали продавці (наприклад, інвойс), і зберігайте поштові документи на доставку.

До речі, з Порядку № 496 первинними документами на товар можуть бути не лише митні декларації та накладні, а й транспортні документи (ТТН або поштові документи), акти придбання, фіскальні чеки, товарні чеки та інші документи, в яких є реквізити, що дозволяють ідентифікувати покупця і продавця.