19.08.2022

Актуальне запитання. Щодо звільнення працівників, яким оголошено простій

Ще до початку воєнних дій в Україні дитячий садочок був закритий у зв’язку з капітальним ремонтом, всіх працівників працевлаштувати не вдалося, тому більшості з них було оголошено простій. Чи правомірно буде звільнити всіх на сьогодні, бо ремонт, звісно, затягується на невизначений строк?

Відповідно до ст. 34 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

КЗпП не визначає строку, на який може бути оголошено простій, як, власне, і не деталізує самі причини для оголошення простою, крім того, що він оголошується у зв’язку з фактичною неможливістю забезпечення працівників умовами для роботи. До таких, у тому числі, можна віднести і ремонтні роботи, які ведуться в закладі дошкільної освіти, що унеможливлює роботу працівників самого закладу. Водночас продовження на невизначений строк таких ремонтних робіт, яке фактично подовжує період простою, не може бути підставою для звільнення працівників.