10.08.2015

Якщо працівника мобілізували повторно

Кабмін постановою від 29.07.2015 р. № 542 уніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, які спрямовані на підвищення розміру середнього заробітку працівників, повторно призваних для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

У разі, коли розрахована в установленому порядку середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби.

Це означає, що роботодавець розраховує розмір середньоденної зарплати такого призваного працівника за загальними правилами. Потім він порівнює нову середньоденну зарплату з показником попереднього середньоденного заробітку.

Якщо нова середньоденна зарплата більше попередньої, період повторної мобілізації роботодавець оплачує виходячи з розміру нової середньоденної зарплати. У зворотній ситуації — виходячи з розміру попередньої середньоденної.

Постанова від 29.07.2015 р. № 542 набере чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки номера зазначений документ офіційно не опублікований.