31.08.2015

Пільги на оплату ЖКП: нові правила

Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — гарантований засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що певні категорії громадян можуть скористатися пільгами на оплату ЖКП. До недавнього часу статус пільговика був єдиним критерієм для їх отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільги. Які саме і що треба знати при оформленні такого бонусу? Про це і поговоримо у статті.

* Про оформлення субсидії читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 28, с. 22 і № 60, с. 3.

Претенденти на пільги з оплати ЖКП, як правило, вказані в окремих профільних законах. Практика надання ЖКП-пільг таким громадянам вже склалася, але оновлення завітали і сюди. Ще Законом України від 28.12.2014 р. № 76-VIII (діє з 01.01.2015 р.) було внесено зміни до законодавчих актів щодо механізму надання пільг (у тому числі на оплату ЖКП) окремим категоріям громадян. Цей Закон визначив: ЖКП-пільги надаються на підставі постанови КМУ, і з 01.07.2015 р. право на їх використання залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу. Тому поява Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389 (далі — Порядок № 389), яким з 01.07.2015 р. введено новий механізм надання пільг на оплату ЖКП, — цілком прогнозована подія. Що революційного він приніс? Давайте вивчати.

Статус & дохід сім’ї: вирішальні фактори для надання ЖКП-пільг

Бажаєте отримати пільгу на оплату ЖКП? Для початку вам треба знати три основні моменти.

По-перше: перевірте, чи дійсно ваш статус пільговика підпадає під дію Порядку № 389. Важливо! Повний перелік категорій громадян, на яких поширюється новий механізм надання пільг на оплату ЖКП, наведений у п. 2 цього Порядку. Серед них, зокрема:

багатодітні сім’ї;

— особи начальницького складу податкової міліції, особи рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби;

— особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3, а також дружини (чоловіки) та опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильскою катастрофою;

учасники війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII;

— особи, які згідно із зазначеним Законом та Законом України від 16.12.93 р. № 3721-XII мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також вдови (вдівці) та батьки таких померлих осіб.

По-друге, середньомісячний сукупний дохід вашої сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не має перевищувати величину доходу, який дає право на ПСП.

Правила визначення граничного розміру доходу, який дає право на ПСП, прописані у п.п. 169.4.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Не вдаватимемось у тонкощі розрахунків, а одразу відзначимо, що у 2015 році розмір цього показника дорівнює 1710 грн.

Проста арифметика: сукупний дохід сім’ї на одну особу перевищив 1710 грн. — родина пільговика не отримає ЖКП-пільгу

Як розрахувати сукупний дохід сім’ї на одну особу? Бо, може, немає й сенсу претендувати на ЖКП-пільгу? Зробити це не так вже й важко. З’ясуйте два моменти: хто є членом сім’ї пільговика та які їх доходи беруть участь в обчисленні сукупного доходу (див. схему на с. 26). Перш за все орієнтуйтеся на пп. 4 і 5 Порядку № 389.

Увага! При визначенні права на ЖКП-пільгу відштовхуються від нарахованого доходу, тобто його НЕ зменшують на податки і внески.

Приклад. Багатодітна сім’я (троє дітей — 1, 5 і 8 років) бажає скористатися пільгою на сплату ЖКП. Батько — підприємець-єдиноподатник групи 2. Мати — протягом січня — квітня 2015 року не працювала, але щомісячно отримувала допомогу при народженні дитини у сумі 860 грн. Протягом травня — червня продовжує отримувати цю допомогу, а також повернулася до роботи і за ці два місяці отримала зарплату у сукупному розмірі 6400 грн.

Батько є єдиноподатником групи 2, а тому його місячний дохід беремо на рівні двох прожиткових мінімумів (зараз 1218 грн. х 2 = 2436 грн.). Його дохід за 6 місяців становить: 2436 грн. х 6 = 14616 грн.

Протягом січня — квітня 2015 року мати не працювала, але їй щомісячно виплачували допомогу при народженні дитини. Оскільки вона отримувала вказану допомогу, то при обчисленні її доходу за січень — квітень не застосовують правило про визначення місячного доходу як для осіб працездатного віку, які не працюють (на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи). Дохід матері за січень — квітень становить: 860 грн. х х 4 міс. = 3440 грн. У травні — червні дохід матері складався із допомоги при народженні дитини і зарплати, загальний розмір якого склав: 860 грн. х х 2 міс. + 6400 грн. = 8120 грн.

Тоді середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу становить: (14616 грн. + + 3440 грн. + 8120 грн.) : 6 : 5 = 872,53 грн.,

де 6 — кількість місяців (січень — червень 2015 року), за які враховують доходи для призначення пільги з 01.07.2015 р.;

5 — кількість членів багатодітної сім’ї (чоловік, дружина і їх троє дітей).

Ця багатодітна сім’я має право на пільги з оплати ЖКП, оскільки середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу (872,53 грн.) менше граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (1710 грн.).

По-третє, ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців. Якщо право на ЖКП-пільгу визначають у липні — вересні 2015 року, то її надають на 6 місяців починаючи із липня 2015 року (п. 10 Порядку № 389). Тобто якщо особа подала документи для призначення ЖКП-пільг у липні, серпні або вересні 2015 року, то орган соцзахисту населення не пізніше вересня 2015 року повинен визначити, чи має право пільговик користуватися відповідними пільгами. Якщо так, то призначать їх з 01.07.2015 р. незалежно від того, у липні, серпні або вересні 2015 року визначалось право на цю пільгу. Такий ось перехідний момент.

Далі ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців з місяця визначення відповідного права (п. 9 Порядку № 389). Наприклад, пільговик надасть документи для отримання ЖКП-пільги у жовтні і у цьому ж місяці орган соцзахисту населення визначить його право на таку пільгу (на це йому відведено 10 днів). Тоді пільговик отримуватиме ЖКП-пільгу протягом жовтня 2015 року — березня 2016 року.

Документи для отримання ЖКП-пільг

Вирішили реалізувати право на пільгу зі сплати ЖКП? На жаль, паперової тяганини вам не уникнути. Для отримання цього бонусу пільговик подає декларацію і довідки про доходи усіх членів сім’ї до органу соцзахисту населення за місцем проживання (перебування на обліку в Єдиному держреєстрі осіб, які мають право на пільги).

Довідки про доходи. Дійсно, пільговик має зібрати довідки про свої доходи і доходи усіх членів своєї сім’ї за 6 попередніх місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою. Виняток: довідки про розмір пенсії і соцдопомоги подавати не потрібно. Чому? Орган соцзахисту населення володіє інформацією про розмір соцдопомоги, а відомості про пенсійні виплати самостійно запитує у ПФУ. Не потрібна довідка про доходи й ФОП-єдиноподатникам, адже дохід від їх підприємницької діяльності зафіксований для цілей застосування Порядку № 389 (див. схему на с. 26).

Важливо! Роботодавець складає довідку про зарплату (інші нараховані виплати) працівнику, якому вона необхідна для отримання ЖКП-пільги, у довільній формі. У довідці обов’язково вказує: нараховані доходи (з урахуванням ЄСВ, ПДФО і ВЗ) за 6 попередніх календарних місяців.

Увага! Якщо особа не отримує доходи, то повинна надати документи, що підтверджують їх відсутність (наприклад, трудову книжку, в якій останній запис зроблено про звільнення). Розповсюджений випадок — жінка отримувала лише щомісячну допомогу при народженні дитини і не працювала, оскільки перебувала у відпустці для догляду за дитиною. Тоді вона не подає довідку від роботодавця про відсутність доходу.

Декларація про доходи. Форма декларації про доходи сім’ї пільговика наведена у додатку до Порядку № 389. У принципі, якщо довідки про доходи у вас на руках, то заповнити цю форму цілком під силу. Візьмемо дані прикладу (див. с. 25) і наведемо зразок заповнення п. 3 розділу I і розділу II декларації.

Пам’ятайте! Документи для отримання ЖКП-пільги за Порядком № 389 необхідно подавати кожні 6 місяців. Наприклад, пільговику призначено пільгу на сплату ЖКП у липні 2015 року на 6 місяців, тобто останній місяць користування нею — грудень. Щоб отримувати цю пільгу й надалі, він повинен надати документи у січні 2016 року. Виключення стосується лише пільговиків і членів їх сім’ї, якщо вони отримують пенсію та виплати від органу соцзахисту населення.

Що далі? Орган соцзахисту населення перевіряє відомості, вказані у декларації і довідках про доходи + за потреби запитує потрібну йому інформацію. Після проведення усіх звірок і розрахунків — визначає, чи дійсно пільговик може скористатися ЖКП-пільгою. Про своє рішення орган соцзахисту населення повідомляє пільговика.

Наостанок застережемо: уважно ставтеся до заповнення документів і вказуйте в них лише правильні дані. Надання пільг припиняється, якщо пільговик приховав або навмисно подав недостовірні відомості, які вплинули на визначення права на ЖКП-пільгу. У цьому разі надання пільги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. При цьому пільговик має відшкодувати суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги (п. 14 Порядку № 389).

висновки

  • З 01.07.2015 р. окремим категоріям пільговиків ЖКП-пільгу призначають, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (у 2015 році — 1710 грн.).

  • Для реалізації права на ЖКП-пільгу пільговик подає довідки про доходи, отримані ним і членами його сім’ї за 6 календарних місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою + декларацію за формою, наведеною у додатку до Порядку № 389.

  • Особи, які не підпадають під дію системи пільг, або громадяни, які мають право на пільги, але дохід яких є недостатнім для оплати за комунальні послуги, можуть скористатися програмою житлових субсидій.