№70

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2015/№ 70 Інші номери журналу ›
  • Платежі до бюджету — «по-новому» Мінфін наказом від 24.07.2015 р. № 666 затвердив новий Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надмірно зарахованих коштів.
  • Затверджено новий Перелік органів ліцензування Кабмін постановою від 05.08.2015 р. № 609 затвердив новий Перелік органів ліцензування.
  • Як отримати компенсацію за транспорт, тимчасово вилучений Нацгвардією Уряд постановою від 19.08.2015 р. № 611 затвердив Порядок відшкодування витрат та збитків, пов’язаних з використанням військовослужбовцями Національної гвардії транспортних і плавучих засобів фізичних або юридичних осіб.
  • Податкова малоцінка: з 1 вересня 2015 року «подорожчала» до 6000 грн. Сьогодні поговоримо про малоцінні предмети (МНМА). Адже в таких об’єктів є свої родзинки обліку. Серед них, зокрема, — підвищення з 01.09.2015 р. їх податкового вартісного критерію з 2500 грн. до 6000 грн. Тому давайте на обліку податкової малоцінки зупинимося детальніше.
  • Обліковуємо зіпсований товар: чи врятують норми? Зіпсований товар — це неприємність не тільки для власника і матеріально відповідальної особи (МВО), а й для бухгалтера. Адже із зіпсованим товаром належить чимало повозитися, а ще треба і правильно облікувати. «Гаряча» тема для бухгалтерів сьогодні — укластися в ліміт реєстрації, складаючи чергову ПН. Звідси й запитання: чи можна наказом керівника затвердити норми списання зіпсованого товару по підприємству, щоб, списуючи псування в межах таких норм, не нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ? Як псування товару оформити документально і відобразити в податковому та бухгалтерському обліку? Давайте розбиратися.
  • Позика від роботодавця: наші відповіді на ваші запитання У ці непрості часи багатьом доводиться позичати гроші до зарплати. За фінансовою підтримкою звертаються і до роботодавців. Ви згодні допомогти працівникові? А може, навіть і не працівникові зовсім, а так, просто хорошій людині? Тоді ми дамо відповіді на цікаві запитання на цю тему.
  • Визначаємо страховий стаж працівника Від розміру страхового стажу працівника залежить розмір оплати періоду його тимчасової непрацездатності. Але чи потрібно, наприклад, періоди військової служби, отримання допомоги по безробіттю, підприємництва тощо зараховувати до стажу? Як він обчислюється? Про це читайте в нашій статті.
  • Пільги на оплату ЖКП: нові правила Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — гарантований засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що певні категорії громадян можуть скористатися пільгами на оплату ЖКП. До недавнього часу статус пільговика був єдиним критерієм для їх отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільги. Які саме і що треба знати при оформленні такого бонусу? Про це і поговоримо у статті.
  • При поверненні минулорічної фіндопомоги витрати є! — Сьомо, смажте рибу! — Так риби ж немає?.. — Сьомо, ви смажте. Риба буде!.. (Одеська байка) До нас звернувся постійний читач з «перлини біля моря» з таким запитанням. Підприємство — платник податку на прибуток отримало минулого року поворотну фінансову допомогу від фізичної особи і включило тоді ж її суму до складу своїх валових доходів. Цього року гроші повернули. Чи відобразиться це повернення на оподаткуванні прибутку підприємства — отримувача фіндопомоги? Виявилось, що запитання поставлене дуже своєчасно! Чому? «Слухайте сюди»…
  • Водію, увага! Відеокамери на дорогах Упевнені, у багатьох бувалих автолюбителів виникло відчуття дежавю. Це неспроста — автоматична фіксація порушень ПДР колись уже вводилася і… була визнана неконституційною*. Отже, законодавець знову стає на ті самі граблі? На жаль, це тільки час покаже. А зараз перед нами чинний закон**, і зважати на нього доведеться кожному водієві. Тому пристебніть ремені безпеки — прокотимося по нових нормах з вітерцем.
  • РРО для мільйонерів-єдинників: податківці пояснили «з коли» Сьогодні звернемо вашу увагу на досить цінні роз’яснення фіскалів* щодо обов’язковості застосування РРО фізособами-підприємцями (ФОП), які працюють на єдиному податку у групах 2 і 3.
  • Календар бухгалтера на вересень 2015 року
  • ПДВ: фіскали БЗять далі, ми вивчаємо Кожному бухгалтеру корисно знати позицію контролюючих органів. Це дасть змогу уникнути неприємних несподіванок при перевірці. Звичайно, ми не агітуємо сліпо з усім погоджуватися, але мати на увазі варто. Корисним ресурсом у цьому сенсі є База знань (БЗ, див. за посиланням http://zir.minrd.gov.ua/), там можна почерпнути заповітні фіскальні думки. Сьогодні ми аналізуємо ПДВшні консультації.
  • Все, крім ПДВ — що іще в БЗ нове? (свіжі роз’яснення податківців) Ви, шановні читачі, певно, вже зустрічали на наших сторінках публікації найсвіжіших роз’яснень податківців із Бази знань з нашими коментарями до них. Наприклад, у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 46, с. 25 ви мали смогу ознайомитись із такими роз’ясненнями щодо ПДВ. Чергову порцію ПДВшних консультацій подаємо й сьогодні (див. на с. 37). А у цьому матеріалі пропонуємо вам нові, часом небачені підходи наших фіскалів щодо інших податків. Як і в попередніх випадках, думкою податківців ми не обмежимося, а надамо щодо кожного роз’яснення також і нашу думку.
  • Підприємницьке минуле і страховий стаж для лікарняних Працівник прийнятий на роботу 20.02.2014 р. У серпні 2015 року він надав лікарняний лист. Згідно із записами у трудовій книжці наше підприємство є його другим роботодавцем. На попереднє місце роботи він був прийнятий 08.06.2009 р., а звільнений з нього 31.08.2009 р. При цьому, зі слів працівника, у період з 01.09.2009 р. по 31.12.2013 р. він був підприємцем і частину цього періоду сплачував єдиний податок. Чи включається період його підприємницької діяльності до розрахунку страхового стажу для оплати лікарняного? Якщо так, то які документи підтверджують його страховий стаж?
  • З відрядження — без квитка: що робити? Наше підприємство заплатило безготівковим розрахунком за електронний квиток на автобус для відрядженого працівника. Повернувшись з відрядження, він додав до авансового звіту, серед іншого, і роздруківку цього квитка на звичайному аркуші паперу. Наскільки ця роздруківка може слугувати виправдувальним документом для відображення витрат на відрядження в обліку підприємства (у частині вартості такого квитка)? Чи виникають негативні податкові наслідки для самого працівника?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі