14.12.2015

Чи є штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН

Лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24784/6/99-99-10-03-02-15

висновок документа


Нереєстрація ПН у ЄРПН (за умови відображення податкових зобов’язань за нею в декларації з ПДВ) не є порушенням порядку ведення податкового обліку, тобто адмінштраф за таке порушення не застосовується

У цьому листі податківці детальним чином розглянули питання відповідальності платника податків за несвоєчасну реєстрацію* податкових накладних (ПН) у Єдиному державному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

* Нагадаємо: реєстрація ПН або розрахунків коригування до ПН в ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання ( абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ).

Висновок, якого дійшли податківці, вельми сприятливий для платників податків, що, звичайно ж, не може не тішити. Так, на думку фахівців ДФСУ, несвоєчасна реєстрація ПН в ЄРПН не є порушенням порядку ведення податкового обліку. З цього логічно випливає, що таке порушення не підпадає під дію ст. 1631 КУпАП, а отже, адмінштраф, передбачений цією статтею, у цьому випадку не застосовується. Єдина вимога для незастосування штрафу: податкові зобов’язання за незареєстрованою в установлені строки ПН мають бути своєчасно відображені в розділі I декларації з ПДВ.

Водночас потрібно враховувати: досі в підкатегорії 101.31 БЗ розміщена консультація з діаметрально протилежним висновком. У ній фахівці ДФСУ зазначають, що за несвоєчасну реєстрацію ПН платникам податків загрожує адміністративна відповідальність за ст. 1631 КУпАП. Сподіваємося, у своїй роботі податківці на місцях керуватимуться висновками, що прозвучали в цьому листі, а консультацію незабаром переведуть у розряд нечинних.

Крім того, у листі, що коментується, його автори зазначають, що за порушення встановленого 15-денного строку реєстрації ПН в ЄРПН платник податків несе фінансову відповідальність згідно з пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ.

Тут не зайвим буде нагадати: механізм застосування цього штрафу має бути врегульовано спеціальним порядком ( п. 1201.3 ПКУ), який донині так і не затверджений. Немає під цей штраф і відповідної форми повідомлення-рішення. А отже, незважаючи на наявність прямої законодавчої норми і великого бажання ☺, оштрафувати платника податків податківці поки що не можуть.

До речі, особливості застосування штрафів за порушення граничного строку реєстрації ПН, складених починаючи з 01.10.2015 р., ми детально розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 6.

Виходить, що на практиці несвоєчасна реєстрація ПН в ЄРПН продавцю сьогодні зовсім нічим не загрожує (за умови своєчасного відображення податкових зобов’язань у декларації з ПДВ). Але ми все ж не рекомендуємо нехтувати встановленим 15-денним строком. По-перше, від вашої розторопності залежить доля податкового кредиту покупця. Адже права на нього за незареєстрованою ПН немає. А по-друге, ніхто не гарантує, що тільки-но з’явиться обіцяний порядок, податківці, намагаючись «надолужити згаяне», не почнуть штрафувати за прострочення реєстрації ПН заднім числом (хоча, звичайно ж, такий поворот подій, на наш погляд, буде незаконним). Тому будьте уважні і не порушуйте. Адже відсутність покарання «гривнею» ще не привід порушувати закон.