21.12.2015

Середній заробіток строковиків: ПДФО, ВЗ та ЄСВ

На підприємстві є працівник, якого призвали на строкову військову службу. За чинним законодавством за ним зберігаються середній заробіток та посада. Підприємство подало звіт про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку цього працівника до органу соціального захисту населення. Як оподатковуються суми середнього заробітку строковика, що компенсуються підприємству, та як вони відображаються у відповідній звітності?

Перш за все зазначимо, що нарешті завдяки змінам до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105, підприємствам, які зберігали місце роботи та нараховували середній заробіток строковикам, за період з 11.06.2015 р. також можна розраховувати на отримання його компенсації з бюджету (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 6). Новина вельми приємна, але як оподатковувати цю виплату?

ПДФО та військовий збір (ВЗ). Підпункт «и» п.п. 165.1.1 ПКУ виводить з числа оподатковуваних доходів компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Як бачимо, у зазначеній нормі йдеться про компенсаційні виплати з бюджету для мобілізованих працівників. А ось звільнення від обкладання ПДФО компенсаційних виплат строковиків ПКУ не передбає.

Можливо, у майбутньому й будуть внесені зміни до законодавства щодо звільнення подібних виплат від оподаткування, але на сьогодні суму середньої заробітної плати, нарахованої працівнику-строковику, ви маєте обкладати ПДФО як звичайну зарплату. В розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ таку виплату відображайте с ознакою доходу «101».

Також із зазначених виплат необхідно утримати й ВЗ ( пп. 1.1 та 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

ЄСВ. Така ж сама ситуація і з ЄСВ. До бази справляння ЕСВ не включають виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період ( ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Отже, як і у випадку із ПДФО, серед «звільнених» не згаданий середній заробіток працівників, що призвані на строкову військову службу. Тому ми рекомендуємо із суми середнього заробітку строковиків, що буде компенсуватися з бюджету, справляти ЄСВ, як у частині нарахування, так і у частині утримання, як із звичайної зарплати.

І тут закономірно виникає питання: з яким кодом категорії застрахованої особи потрібно відображати в графі 9 таблиці 6 звіту за формою № Д4 середній заробіток працівників-строковиків? На наш погляд, з кодом «1», як і середній заробіток за період військових зборів, що також компенсується з бюджету і з суми якого також стягується ЄСВ.