16.02.2015

ВЗ у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ — уже за І квартал 2015 року

У якій звітності слід відображати ВЗ?

Суму ВЗ уже давно планують відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Так неодноразово роз’яснювали податківці. Зокрема, у листі ДФСУ від 21.01.2015 р. № 1665/7/99-99-17-02-01-17* зазначено, що дохід, з якого справляється ВЗ, наводиться у формі № 1ДФ загальною сумою, без розшифровки за працівниками.

* Що ще роз’яснили податківці в цьому листі, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 9, с. 2.

Очевидно, що чинна форма Податкового розрахунку для відображення ВЗ не пристосована. Тому податкові агенти ВЗ сплачують, але вже два квартали за ним не звітують. Інакше кажучи, досі у формі Податкового розрахунку суму ВЗ ми не відображали.

Проте незабаром ситуація зміниться. Так, з 01.04.2015 р. набирає чинності наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» від 13.01.2015 р. № 4.

Таким чином, вперше за новою формою Податкового розрахунку звітувати будемо вже за І квартал 2015 року. Як і було обіцяно, в оновленому Податковому розрахунку за формою № 1ДФ передбачено місце для відображення «військово­збірних» показників. Зокрема, доведеться фіксувати загальну суму нарахованого доходу, загальну суму виплаченого доходу, загальну суму нарахованого ВЗ та загальну суму перерахованого ВЗ. Такі показники зазначають у гривнях з копійками. А ось відомості про фізосіб не розшифровуються. До речі, додатково розробники прописали процедуру коригування помилкових показників ВЗ.