16.02.2015

Податок на нерухомість за зерновий елеватор

Підприємство надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур. Чи обкладаються податком на нерухомість виробничі приміщення зернового елеватора?

Так, обкладаються. І ось чому.

Як уже зазначалося вище, не є об’єктом обкладення податком на нерухомість будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Хто такі сільгосптоваровиробники? Гадаємо, що за відсутності «податковонерухомого» визначення цього терміна податківці посилатимуться на те, яке є в п.п. 14.1.235 ПКУ. Зазирніть до нього, і вам одразу стане ясно, що ви — не вони. Підтвердження своєї «несільскогосподарськості» шукайте у КВЕД-2010*, де в секції А «Сільське господарство» згадується діяльність з вирощування зернових і насіння олійних культур (код 01.11), але аж ніяк не надання послуг з їх зберігання.

* Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457.

Таким чином, податок на нерухомість за виробничі об’єкти зернового елеватора ви сплачувати зобов’язані.

Але є одна зачіпка. Якщо у вас у статдовідці зазначено «сільськогосподарський» код, то для цілей податку на нерухомість ви маєте право вважати себе сільгосптоваровиробником і свій елеватор цим податком не обкладати. Причому незалежно від величини сільгоспчастки. Адже визначення з п.п. 14.1.235 ПКУ розповсюджується тільки на сільгосп-єдинників (колишніх платників ФСП). Ось тільки як подивляться на це фіскали?..