16.02.2015

Закупівля товарів через підзвітну суму у ФОП

Підприємство закуповує товар через підзвітну особу у ФОП. Чи треба в цьому випадку брати в нього документи, що підтверджують підприємницький статус, і відображати виплату у формі № 1ДФ?

Купуючи товари для потреб підприємства, працівник діє за його дорученням. Тобто фактично він виконує цивільно-правові дії від імені та за рахунок підприємства. З цієї причини первинні документи, що підтверджують придбання товару, повинні містити саме реквізити підприємства (якщо це допускає форма бланка).

Оскільки підприємство виплачує підприємцю дохід, то воно зобов’язане виконати функції податкового агента. І той факт, що гроші на користь ФОП сплачено через працівника підприємства, значення не має. Відповідно виплату доходу ФОП треба відобразити і у формі № 1ДФ (з ознакою «157»). І, звичайно ж, у цьому випадку треба запастися документами, що підтверджують його підприємницький статус.

Інша ситуація, якщо працівник був у відрядженні і, наприклад, орендував у підприємця житло. Тут важливо, що споживачем послуги проживання є безпосередньо працівник, до того ж житло було оплачено ним особисто. Інакше кажучи, фактично дохід виплачений працівником, а підприємство тільки відшкодувало йому витрати на відрядження. Тому відображати дохід підприємця у формі № 1ДФ у такій ситуації не треба. Виняток становлять випадки, коли оренда житла сплачена за безготівковим розрахунком з рахунка підприємства або із застосуванням корпоративної платіжної картки. Це пов’язано з тим, що оплату послуг проживання буде зроблено від імені підприємства.