16.07.2015

Сплатили ПДВ до бюджету, обминувши електронний рахунок

Ми заплатили ПДВ за травень безпосередньо до бюджету, обминувши електронний рахунок. Підкажіть, що робити в такій ситуації? Чи застосовуватимуть штрафи і чи не доведеться перерахувати ПДВ ще раз, але тепер уже на електронний рахунок?

Спецрахунок і ліміт реєстрації

На наш погляд, якщо виходити буквально з норм ПКУ, то штрафів не буде. Адже гроші врешті-решт потрапили, куди слід. Щоправда, безпосередньо, а не через електронний рахунок. Для бюджету так швидше і надійніше! (Див. на с.6 відповідь на запитання, що робити, коли казначейство промурижило на електронному рахунку гроші, а всіх собак тепер податківці намагаються повісити на платника).

Під час надходження коштів до бюджету безпосередньо через «ПДВшний» рахунок казначейства* недоїмка не виникає.

* До речі, недоїмку з ПДВ податківці поки що визначають за бюджетним (а не за електронним) рахунком, а там у вас — усе в ажурі…

Однак в казначействі ці суми будуть числитися в реєстрі на списання з електронного рахунку. Тому всі наступні надходження на електронний рахунок будуть відразу списуватися в рахунок цього ПЗ і створювати переплату по особовому рахунку.

У той же час абзац третій п. 87.1 ПКУ (який для ПДВ ніхто не відміняв!) говорить про погашення ПЗ або податкового боргу платника з відповідного платежу за рахунок надміру сплачених сум такого платежу — без заяви платника! Тому податківці самі повинні зарахувати цю «переплату» у рахунок погашення ПЗ за черговий період.

А те, що у фіскалів виникають якісь технічні труднощі із зазначеним зарахуванням згідно з п. 87.1 ПКУ, вас хвилювати не повинно. Адже жоден норматив не говорить про те, що недоплата з ПДВ обчислюється без урахування надходжень на ПДВшний рахунок казначейства! Не дає для такого висновку привід і норма п. 20 Порядку № 569.

Суттєвий мінус — ця сума не збільшить вам ліміт реєстрації ПН (що з 1 липня могло викликати додаткові складності з реєстрацією ПН/РК), але з цього не випливає проблема несвоєчасної сплати ПДВ (податкового боргу/штрафів/пені).

Тому якщо у вас ліміт реєстрації від'ємний, то для того, щоб зареєструвати поточні ПН, на жаль, вам доведеться поповнити свій електронний рахунок, формуючи тим самим згадану переплату. Деякі платники вирішували/вирішують таке питання шляхом подання заяви на повернення сум переплат з бюджету. Утім, сподіваємося, скоро з’являться судові рішення із цього приводу на користь платників.

У той же час може бути проблема, якщо за рахунок цього перекосу у вас на 1 липня вилізла переплата. Адже для неї п. 34 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ уготовлена спеціальна доля **.

** Вона повинна зменшити вам ПЗ (або збільшити мінус) за результатами декларації та збільшити ліміт реєстрації ПН.