16.07.2015

Подвійний удар: доплата за УР впливає на ліміт

Подали окремий УР: додані ПЗ з ряд. 25 УР сплатили до бюджету. Але ця сума позначилася й на ліміті реєстрації (його зменшила). Тепер на неї потрібно поповнювати спецрахунок. Де справедливість?

На жаль, озвучене запитання поки що можна вважати відкритим. Причина криється в особливих правилах сплати ПДВ за УР. Річ у тім, що платежі за УР проходять повз ПДВ-спецрахунок. Адже УР-донарахування (суми ПЗ, самоштрафу та пені) сплачують по-особливому: з поточного рахунка — прямо до бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Тому при самовиправленнях усі платежі за УР проходять «повз» ПДВ-спецрахунок і на нього не потрапляють. Їх віддають одразу до бюджету.

І все б добре, але біда в тому, що УР-донарахування чіпляють величину ліміту реєстрації! Як?
Ну, скажімо, донараховуючи ПЗ за УР, довелося виписати окрему ПН датою помилки та її зареєструвати (від цього у формулі збільшиться показник ∑НаклВид, тобто зменшиться ліміт). Хоча, навіть якщо реєстрацію ПН проігнорувати, УР-виправлення все одно «зменшуючим чином» вплинуть на ліміт— через показник ∑Перевищ. Усе через те, що цей показник виводять з урахуванням (!) даних УР. Тобто підраховуючи «перевищення» і порівнюючи задекларовані ПН/РК із зареєстрованими, ураховують не тільки дані декларацій, а й УР ( п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569).

Словом, у будь-якому разі УР-дані зменшать ліміт реєстрації. І якщо до 01.07.2015 р. на це ще можна було якось закрити очі, зараз картина бачиться невтішною. Адже реєстрація ПН віднині впирається в ліміт. А зменшення ліміту у цьому випадку потрібно якось компенсувати. Невже знову на ту саму суму доведеться поповнювати ще й ПДВ-спецрахунок? На превеликий жаль, поки що справи йдуть саме так. Сподіваємося, законодавці усунуть цю кричущу несправедливість (як варіант, можливо, узаконять платежі за УР на ПДВ-спецрахунок).