16.07.2015

ВипрІПН = (РК+ПН) х ЄРПН (виправляємо в ПН умовний ІПН)

Яким чином виправляти помилку в ПН, якщо в ній зазначено неправильний умовний ІПН?

Запропонована фіскалами схема виправлення помилки в умовному ІПН* виглядає так само, як і у випадку з помилкою в ІПН неумовному. За винятком того, що РК до ПН, в якій «перекручений» умовний ІПН, повинен реєструвати в ЄРПН сам продавець (платник)**. У результаті схема виправлення виглядатиме приблизно так.

* Див. їх консультацію в БЗ (категорія 101.19).

** Відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 1246.

Продавець складає РК до ПН, у заголовній частині якого дублюються дані із заголовної частини ПН, уключаючи і неправильний умовний ІПН. А в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в ПН. У полі «Дата складання» РК зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця. Такий РК, як ми зазначили, підлягає реєстрації в ЄРПН самим платником-продавцем.

Крім того, продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну. Реквізити заголовної частини цієї ПН зазначаються без помилок, тобто в полі «ІПН покупця» вказується правильний умовний ІПН. У полі «Дата складання» зазначається дата виникнення ПЗ продавця, тобто дата складання ПН з помилковим умовним ІПН. Такій ПН присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з неправильним ІПН. У табличній частині цієї ПН зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, які були зазначені в ПН з помилковим ІПН.

Ну й у фіналі ми хочемо собі (й читачу) поставити резонне запитання: а чи варто взагалі «ковбаситись» з виправленням такої помилки? Адже штрафи в такій ситуації не застосовуються, оскільки ПН покупцю не видається. (Якщо, звичайно, не мала місця ситуація, коли замість ІПН покупця в ПН помилково зазначили умовний ІПН. Або коли така помилка була в ПН на послуги нерезидента…)