16.07.2015

Чи подавати додаток Д2 за липень

Чи потрібно подавати додаток Д2 до декларації за липень та наступні періоди?

Нагадаємо: у додатку Д2 до розділу IV декларації обліковують старий («долютневий») від’ємний ПДВ. Його можна використовувати в будь-який зручний спосіб: (а) спрямовувати на збільшення ПК і ліміту реєстрації або (б) заявляти як БВ на рахунок ( п. 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Якщо ж старе від’ємне значення не використано / використано не повністю, залишки (ряд. 31 декларації) переходять на наступний період (у ряд. 26 наступної декларації). І так у розділі IV декларації і Д2 їх обліковують доти, доки не використають під «0».

Тому, якщо у вас залишилися старі залишки в ряд. 31 червневої декларації, за правилами їх слід перенести до ряд. 26 наступної декларації за липень. Тоді разом з липневою декларацією, зрозуміло, потрібно подати додаток Д2. Такий до

даток Д2 потрібно подавати й далі з деклараціями, доки старий «мінус» повністю не витратиться.

Проте зауважимо. Існує законопроект № 2173а, який хоче вирішити долю старих від’ємних залишків інакше. Планується, що всі невикористані «старі» залишки (тобто ряд. 31 декларації за червень / II квартал) платникам автоматично додадуть до ліміту реєстрації. Передбачається ліміт реєстрації збільшити: місячникам — до 31 липня, а квартальникам — до 20 серпня 2015 року. У такому разі старі залишки все одно не пропадуть, а увійдуть до ПК за липень / III квартал 2015 року (судячи з усього, перейдуть до ряд. 20.2 декларації).

Тоді якщо законопроект № 2173а втілиться в життя і все зазначене вище запрацює на практиці, можливо, з додатком Д2 доведеться розпрощатися. Мабуть, востаннє його скажуть подати разом з декларацією за липень / III квартал 2015 року — щоб обнулити ряд. 31. Але на сьогодні — це тільки проект і все розсудить час.