16.07.2015

ПН зареєстровані/отримані не своєчасно: коли буде ПК?

У нас є: (1) ПН, зареєстрована продавцем із запізненням, і (2) ПН, зареєстрована продавцем своєчасно, але яку ми забули в минулому періоді включити до ПК. Коли відображати ПК?

Розглянемо кожну із ситуацій.

Якщо ПН зареєстрована продавцем із запізненням. У такому разі працюють положення абзацу третього п. 198.6 ПКУ. Він установлює: ПК за ПН, зареєстрованою із запізненням, відображають у періоді реєстрації такої ПН (але не пізніше 180 календарних днів з дати складання ПН). Тобто орієнтуються на період реєстрації ПН. Саме в такому періоді покупець визнає ПК.

Якщо ПН не включили своєчасно до ПК. А це вже дещо інша ситуація — ПН зареєстрована своєчасно. Нагадаємо, що за своєчасно зареєстрованими ПН ПК визнають у місяці складання ПН (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 33). Але тут уже дав маху покупець. Він помилково не включив цю ПН до ПК.

У такому разі допущено помилку — покупець помилково занизив ПК минулого періоду. Її слід виправити. Для цього потрібно подати до «помилкового» (минулого) періоду УР. Донарахування ПК провести в ряд. 10 УР. Тобто тут для збереження ПК доведеться самоуточнитися.

Ну й, мабуть, «до відома» вкажемо на один момент. Існує законопроект № 2173а, яким планується все «повернути на круги своя». У ньому намічається встановити граничний строк для відображення ПК — 365 календарних днів з дати складання ПН (якщо ПН зареєстровані). Тоді в разі його прийняття у покупця буде «в запасі» 365 днів, щоб поставити ПК без УР. Тому за всіма зареєстрованими (своєчасно або із запізненням) ПН можна буде відобразити ПК у будь-якому (!) наступному періоді, але не пізніше 365 днів з дати складання ПН.

Тоді все спроститься. Адже жорсткої прив’язки до періоду виписки/реєстрації ПН не буде.