16.07.2015

Роялті-2015: які враховувати «податкові» витрати?

Чи є наразі у ПКУ обмеження на включення до складу витрат платежів у вигляді роялті, які сплачуються на користь нерезидентів?

Одразу зауважимо: коригування бухоблікового фінрезультату будуть. Не завжди, але доволі часто. Однак це стосується вас, тільки якщо ви — високодохідний платник, який сплачує роялті на користь нерезидентів.

Перш за все звернемося до п.п. 140.5.7. Він визначає, що бухобліковий фінрезультат у високодохідних платників збільшується на суму витрат щодо нарахування роялті у повному обсязі, якщо роялті нараховані на користь:

1) нерезидентів, що зареєстровані у державах (на територіях), зазначених у п.п. 39.2.1.2 ПКУ**;

2) нерезидента, який не є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) роялті, за виключенням випадків, коли бенефіціар надав право отримувати роялті іншим особам;

3) нерезидента відносно об’єктів, права інтелектуальної власності щодо яких вперше виникли у резидента України;

4) нерезидента, який не підлягає оподаткуванню у відношенні роялті в державі, резидентом якої він є;

5) особи, яка сплачує податок у складі інших податків, крім фізичних осіб, які оподатковуються згідно з розд. IV ПКУ;

6) юридичної особи, яка відповідно до ПКУ звільнена від сплати податку на прибуток чи сплачує його за ставкою іншою, ніж встановлена в п. 136.1 ПКУ.

** Про які держави і території тут ідеться — дивіться у Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим п.п. 39.2.1.2 ПКУ, затвердженому розпорядженням КМУ від 14.05.2015 р. № 449-р.

Але навіть якщо у вас немає виплат на користь вищеперелічених осіб, коригування все одно можуть бути, якщо роялті нараховуються на користь нерезидента.

У цьому випадку вам треба порівняти суму витрат з нарахування роялті на користь нерезидента і суму доходів від роялті, збільшену на 4 відсотки чистого доходу від реалізації продукції (йдеться про дані рядка 2000 минулорічного Звіту про сукупний дохід). Якщо сума витрат, нарахованих як роялті, буде більше — на суму перевищення вам треба буде збільшити бухобліковий фінрезультат ( пп. 140.5.5 і 140.5.6 ПКУ).