16.07.2015

Оподатковуємо зарплату інваліда

Приймаємо на роботу інваліда. Як оподатковувати його трудові доходи?

З трудових доходів, нарахованих працівнику-інваліду, як і з доходів інших працівників, утримуйте ПДФО за ставками 15 і 20 % і ВЗ за ставкою 1,5 % (крім декретних, які не обкладаються ПДФО і ВЗ), а також справляйте ЄСВ. Чому ми не написали ставки для ЄСВ? Тому що для інвалідів, працевлаштованих на звичайних підприємствах, в установах, організаціях, установлено спецставку ЄСВ в частині нарахувань. Щодо таких працівників ЄСВ:

— нараховуйте на зарплату, лікарняні, декретні за єдиною ставкою 8,41 %;

— утримуйте за загальними ставками: із зарплати за ставкою 3,6 %, лікарняних та декретних — 2 %.

А ось роботодавцям інвалідів — підприємцям не пощастило. Вони зобов’язані до трудових доходів інвалідів застосовувати загальні ставки. Тобто ЄСВ:

— нараховувати на зарплату за ставкою, установленою згідно з класом профризику виробництва (від 36,76 до 49,7 %), утримувати за ставкою 3,6 %;

— нараховувати на лікарняні та декретні за ставкою 33,2 %, утримувати за ставкою 2 %.

Важливо! Інвалідність працівника підтверджує засвідчена його роботодавцем копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності (форма № 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577). Спецставку ЄСВ (8,41 %) застосовуйте з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством зазначеної довідки.

Урахуйте: якщо база справляння ЄСВ (за винятком винагороди за ЦПД) за працівником-інвалідом менше мінімальної зарплати (далі - МЗП), роботодавці-юрособи мають право не застосовувати, а роботодавці-підприємці зобов’язані виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП.

І ще один важливий момент! Роботодавці-юрособи не враховують працівників-інвалідів та їх доходи при розрахунку показників, що беруть участь у розрахунку понижуючого коефіцієнта, і не застосовують такий коефіцієнт до ставки ЄСВ 8,41 %.