16.07.2015

«Хвіст» декретних у Звіті з ЄСВ

Працівниця перебуватиме у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 липня по 3 листопада 2015 року, а потім планує піти у відпустку для догляду за дитиною. Як відобразити таку виплату в таблиці 6 форми № Д4? Чи потрібно в місяці закінчення декретної відпустки дотягувати до МЗП, якщо сума допомоги менше МЗП?

Усю суму допомоги по вагітності та пологах відображаєте в таблицях 1 і 6 Звіту за формою № Д4, сформованого за той звітний місяць, в якому таку допомогу було нараховано.

У таблиці 6 Звіту на працівницю формуйте стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Ці місяці проставляєте у графі 11.

Якщо у звітному місяці працівниці було нараховано заробітну плату, графу 15 заповнюєте за рядком із заробітною платою. Якщо зарплата не нараховувалася, графу 15 заповнюєте за рядком з допомогою.

Увага! Раніше фахівці Пенсійного фонду роз’яснювали, що в рядках із сумами допомоги за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно у графі 15 проставляти кількість днів такої відпустки (графа 15 = графі 16). Проте зараз їх думка змінилася. В усних консультаціях вони пропонують страхувальникам на вибір два варіанти заповнення графи 15 у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

1 варіант — у графі 15 проставити кількість календарних днів у трудових відносинах — повний місяць (тобто 31 (30, у лютому 28 (29)) календарних днів);

2 варіант — у графі 15 проставити кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (графа 15 = графа 16). Потім у Звіті, сформованому за місяць, на який припадає закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у таблиці 6 сформувати на таку працівницю окремий рядок, зазначивши в ньому залишок днів перебування у трудових відносинах після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У графі 16 зазначайте календарні дні, які припадають на кожен місяць перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Назви граф 17 і 18 говорять самі за себе. Їх ви заповните без зусиль.

На жаль, якщо в місяцях, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, загальний дохід працівниці виявився менше МЗП, необхідно проводити донарахування ЄСВ на різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ (далі — додаткова база). Тому якщо одразу після закінчення декретної відпустки працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною, і сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на цей місяць, менше МЗП, донарахування не уникнути. Додаткову базу показуйте в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 окремим рядком з кодом типу нарахувань 13 у графі 10.

А тепер зупинимося на заповненні графи 9 за рядком з додатковою базою. У цій графі слід зазначити код категорії застрахованої особи (далі — КЗО), за якою проводиться донарахування. З роз’яснень фахівця Пенсійного фонду* випливає, що вибір КЗО залежить від виду виплат, нарахованих такій особі в місяці, за який здійснюється доплата до МЗП і ставки ЄСВ, що буде застосована до додаткової бази ЄСВ.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48.

Якщо працівниці, про яку йдеться в запитанні, у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами:

— нараховувалися зарплатні виплати, то у графі 9 за рядком з додатковою базою проставляйте код КЗО, що відповідає особі, якій нараховувалася оплата праці (наприклад, «1»), а до додаткової бази застосовуйте «зарплатні» ставки ЄСВ (36,76 — 49,7 %);

— було нараховано тільки допомогу по вагітності та пологах, суму доплати до МЗП за цим місяцем відображайте з кодом КЗО, що відповідає особі, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримує допомогу по вагітності та пологах (наприклад, «42»). У цьому випадку до додаткової бази застосовуйте ставку ЄСВ — 33,2 %.