№48

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 48 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за травень 2015 року — 102,2 %
  • ДФСУ про долю незарахованих «дивідендних» авансів ДФСУ в листі від 14.05.2015 р. № 10269/6/99-99-19-02-01-15 роз’яснила подальшу долю «дивідендних» авансових внесків, які залишилися неврахованими у зменшення податку на прибуток за підсумками 2013 — 2014 рр.
  • «Мобілізаційні» гарантії: відтепер аж до демобілізації! 11 червня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 14.05.2015 р. № 433-VIII, згідно з яким відтепер у всіх випадках, коли за мобілізованим працівником зберігаються місце роботи, посада, відповідно до ч. 3 та 4 ст. 119 Кодексу законів про працю, у роботодавця немає підстав для припинення трудового договору.
  • Новий закон про ОСББ Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII визначає особливості здійснення права спільної сумісної власності щодо спільного майна багатоквартирного будинку.
  • Новий Закон про воєнний стан 11 червня 2015 року набув чинності новий Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII. Згідно з цим документом в Україні або в окремих її місцевостях може буде введено воєнний стан.
  • ТЦО: є порядок розрахунку діапазону цін (рентабельності) Кабмін постановою від 04.06.2015 р. № 381 затвердив новий Порядок розрахунку діапазону цін (рентабельності) та медіани такого діапазону для цілей трансфертного ціноутворення.
  • Продажі через Інтернет: як видавати чек? ДФСУ на своєму сайті (sfs.gov.ua) оприлюднила листівку «Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу (наданні) товарів (послуг) через мережу Інтернет».
  • ПДВ після 1 липня: чого чекати? У самий розпал літа стане ще спекотніше: запрацюють чергові меганововведення з ПДВ. 1 липня — та рубіжна дата, з якої запроваджують зміни. Щоб бути в курсі справ і нічого не пропустити поза увагою, пройдемося ПДВ-новаціями. Однак, будьте напоготові, можливі поправки в ПКУ — є законопроект про вдосконалення порядку електронного адміністрування з ПДВ. Чи приймуть його і в якому вигляді, поки загадка, так що вивчаємо те, що маємо.
  • Діяльності тимчасово немає. А порожня податкова декларація — є? Ваша діяльність загальмувалася. З доходами тиша, і з грошима в кишені не густо. Об’єкт оподаткування залишився тільки у спогадах. Що робити в такій ситуації з податковою декларацією — чи потрібно подавати її контролерам, незважаючи ні на що, чи можна відкласти цю процедуру до «активніших» у фінансовому сенсі часів? Давайте знайдемо відповідь на це важливе запитання разом.
  • Оздоровлюємо працівника: путівки від роботодавця та профспілки На жаль, але соцстрахівські путівки на санаторно-курортне лікування цього року «накрилися мідним тазиком». Отже, відпочити й оздоровитися влітку за рахунок соцстраху не вийде. Як бути, якщо оздоровити працівника «аж пищить як треба»? Пропонуємо вам два варіанти. Перший — купівля путівки за рахунок коштів роботодавця. Другий — за рахунок коштів профспілки. Про сильні та слабкі сторони цих варіантів ми з вами поговоримо далі.
  • Місцеві мотиви: уточнюємо земельний податок «І в звичних бідах ми волієм жити, ніж линути до не відомих нам!»* — так починаєш думати після знайомства з несподіваними метаморфозами в підході фіскалів до розрахунку земподатку-2015**. Якщо ви погоджуєтеся з поетом (а заразом і з податківцями), значить, прийшов час розповісти, як вам діяти в такому разі. Одразу попереджаємо: може статися, що вам потрібно буде доплатити податок (і фінсанкції теж). Водночас у окремих платників з’являється шанс повернути надмірно сплачене. Але про все по черзі.
  • «Мимо грошей» чи гроші мимо (належного рахунка)?.. Як відомо, бухгалтер не помиляється. Але інколи з вини жахливого монітора, западаючої клавіші, тупих менеджерів або врешті-решт лихого, який поплутав, гроші підприємства виявляються переказаними «не туди»… І відповідно — отриманими «не тим» і «не звідти»… Давайте розберемося в наслідках такої ситуації для кожної зі сторін подібного «зальоту» грошей.
  • Охорона офісу Щоб запобігти проникненню до офісу підозрілих осіб, спробам пограбування, рейдерського захоплення, адже офіс по суті — сховище всіх важливих для підприємства документів, без охорони не обійтися. За вирішенням цього питання ви можете звернутися до фахівців охоронної служби, регулярно оплачуючи їм послуги охорони. Або обрати інший не менш надійний варіант: завести власну службу охорони. Як реалізувати обидва ці варіанти охорони в обліку, розглянемо прямо зараз.
  • Офіс підприємства — у квартирі засновника: чи є проблеми? Щоб знизити витрати на реєстрацію підприємства, як його місцезнаходження засновники можуть зазначити адресу своєї квартири. Чи правомірно це? Які ризики підстерігають у такому разі й саме підприємство, і його засновників? Подібні запитання — часті гості нашої редакційної пошти. З великим задоволенням відповідаємо на них.
  • Індексація заробітної плати за липень 2015 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за червень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 40, с. 37. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — червня, зверніться до відповідної таблиці того номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачено в червні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у травні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 40, с. 38. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в червні 2015 року.
  • Додаткова база нарахування ЄСВ у таблиці 6 звіту з ЄСВ З яким кодом у графі 9 показувати суму різниці між розміром мінімальної заробітної плати (МЗП) і фактично нарахованою заробітною платою за звітний місяць?
  • Є додаткова база нарахування ЄСВ — немає права на понижуючий коефіцієнт Роботодавці можуть скористатися правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у разі виконання трьох умов, зазначених у п. 95 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страху вання» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464).
  • Право на понижуючий коефіцієнт під питанням ДФСУ наполягає (див. офіційну думку на с. 41): якщо хоча б комусь з основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на понижуючий коефіцієнт втрачається. На наше тверде переконання, ця додаткова умова суперечить Закону № 2464. Нагадаємо, що саме цим Законом установлено й вимогу про ЄСВ з МЗП (ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464), і умови застосування понижуючого коефіцієнта (п. 95 розд. VIII Закону № 2464). Детальний аналіз* норм Закону № 2464 свідчить про відсутність будь-яких підстав для позбавлення права на понижуючий коефіцієнт роботодавця, який виконував у звітному періоді вимогу про ЄСВ з МЗП (тобто донараховував ЄСВ виходячи з МЗП хоча б одному основному працівнику, у якого база була нижча цього рівня).
  • Як нас «РРОшать» фіскали (продаж ОЗ, внески до СК) Останнім часом РРО-теми стали особливо популярні. Тому почастішали й наші статті про це. Сьогодні хочемо обговорити декілька спірних роз’яснень фіскалів, пов’язаних з питаннями (не)застосування РРО. Робимо це з тією метою, щоб наші читачі в деяких ситуаціях на РРО-перевірках не втрапили в халепу. Як-то кажуть, попереджений — значить озброєний. Раптом при перевірці фіскали стануть цитувати зручну їм консультацію — а ви їм вкажете на їх же сайті на протилежну…
  • Коригування «подвійного» придбання: яке значення ЧВ? Підприємство у вересні 2014 року придбало товари для використання як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях. «Вхідний» ПДВ розподілено виходячи з ЧВ = 70 %. ЧВ за підсумками 2014 року (вона ж — ЧВ поточного року) становила 75 %. У травні 2015 року покупець повернув товар. Яке значення ЧВ покупець враховує, коли відображає у ПДВ-звітності складений продавцем РК на повернення товару?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі