16.07.2015

Як визначити правильну суму ЄСВ «зверху»

При заповненні Звіту за ф. № Д4 за червень 2015 року бухгалтер зіткнувся з тим, що загальна сума ЄСВ «зверху» в таблиці 1 не збігається на копійки з сумою ЄСВ «зверху» в таблиці 6. Чи припустима така розбіжність?

Ні, розбіжність неприпустима. Нагадаємо, що зі звіту за травень 2015 року страхувальники подають оновлений Звіт за ф. № Д4. Одним із його нововведень стало те, що в таблиці 6 тепер наводять суму нарахованого ЄСВ у розрізі виплат кожного працівника. По суті, це було приведенням Звіту у відповідність до вимог п. 1 ст. 7 Закону № 2464, згідно з якими ЄСВ нараховують на суму нарахованого доходу кожної застрахованої особи. Водночас у таблиці 1 наводять загальну суму ЄСВ «зверху».

Раніше загальну суму ЄСВ визначали множенням ставки на загальну суму зарплати (лікарняних, декретних, винагород за ЦП-договорами тощо). Але з 01.01.2015 р. до Закону № 2464 було внесено зміни, про які ми зазначили вище.

Водночас у програмах із заповнення нового Звіту не врахували цю особливість. У таблиці 1 розрахунок іде по-старому: загальна база множиться на ставку ЄСВ «зверху». Чим це загрожує? А тим, що в результаті округлень за кожним працівником у таблиці 6 підсумкова сума ЄСВ «зверху» може не збігатися із загальною сумою в таблиці 1.

У цьому випадку ваша програма видаватиме помилку під час автоматичної перевірки. Чи потрібно виправляти суму ЄСВ «зверху» в таблиці 1 у ручному режимі? Так, відповідні суми ЄСВ «зверху» в таблиці 1 і таблиці 6 повинні збігатися, у тому числі й сума рядка 3 таблиці 1 повинна збігатися з підсумковій сумі графи 21 таблиці 6.