16.07.2015

Розірвання трудових відносин і Звіт з ЄСВ

Працівник звільняється. Як відобразити цю подію у Звіті з ЄСВ?

У місяці звільнення на працівника формуєте рядок у таблиці 5 Звіту за формою № Д4. У ній серед іншого у графі 11 проставляєте дату закінчення трудових відносин, а у графі 13 — підставу для припинення трудових відносин згідно з Кодексом законів про працю України від 10.12.71 р. (іншим нормативно-правовим актом). Якщо Звіт формуєте в електронній формі, то підставу обираєте з довідника програми. Якщо необхідна стаття для звільнення в ньому не зазначена, проставляєте «інше».

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за рядком із заробітною платою працівника у графі 15 проставляєте кількість календарних днів у трудових відносинах по дату звільнення включно. Якщо працівнику не нараховувався дохід у звітному місяці, то в таблиці 6 все одно формуйте на нього рядок без сумових показників, але з даними у графі 15.

Зазначимо, що досить часто при проведенні остаточного розрахунку працівникам нараховують компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. На відміну від суми відпускних, її суму показуйте в загальній сумі заробітної плати, нарахованої звільненому працівнику у звітному місяці, не виділяючи в окремий рядок з КТН 10 у графі 10.

Ще один важливий момент. Вимога про сплату ЄСВ з МЗП не працює в місяці звільнення працівника, якщо такий місяць не було відпрацьовано повністю. Тому навіть якщо сума доходу працівника, який відпрацював не всі робочі дні в місяці звільнення, нижче МЗП, формувати на нього додатковий рядок з даними у графах 19 і 21 не потрібно.

Якщо ж працівник відпрацював усі робочі дні згідно з графіком роботи підприємства (індивідуальним графіком роботи) і його дохід у місяці звільнення виявився нижчим МЗП, будьте ласкаві виконати вимогу та заповнити у Звіті рядок з КТН 13.