20.07.2015

ДФСУ оголосила війну роботодавцям-коефіцієнтникам

Нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 41) ми попереджали вас про жорстку фіскальну позицію ДФСУ щодо права на понижуючий коефіцієнт (точніше, його відсутності) для тих роботодавців, у яких були випадки донарахування ЄСВ виходячи з мінзарплати (далі — МЗП).

Нагадаємо, що податківці не інакше як винайшли нову четверту умову для застосування понижуючого коефіцієнта: якщо в поточному місяці був хоча б один такий випадок донарахування ЄСВ (причому не має значення, з чим це пов’язано), то роботодавець втрачає право на понижуючий коефіцієнт. Хоча ніде: ні в Законі № 2464, ні в профільній Інструкції, затвердженій наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, ви не знайдете такої умови. Всюди чітко позначені тільки три умови*.

* Вимоги для застосування понижуючого коефіцієнта див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 43.

Четверта, на жаль, висмоктана з пальця. Фіскалам все здається, що їх десь обдурюють, але де саме, зрозуміти вони не можуть. Ось і вирішили, що кращим виходом, який, до речі, дасть можливість збільшити надходження ЄСВ до бюджету, буде нова умова.

«Пішли назустріч» роботодавцям тільки у трьох випадках: коли донарахування ЄСВ пов'язане з нарахуванням відпускних, лікарняних, декретних. Тут треба зауважити, що, на думку самих податківців, при нарахуванні ЄСВ на додаткову базу понижуючий коефіцієнт не застосовують. Її вони висловлювали в первісному варіанті консультації, що коментується.

Але ж виключення не охоплюють того різноманіття випадків, коли роботодавець відповідно до вимог Закону № 2464 донараховує ЄСВ до МЗП. Тому податківці ризикують знівелювати ті добрі цілі, які ставилися при запровадженні понижуючого коефіцієнта. Замість очікуваної детінізації зарплати отримаємо зворотний процес. А як же «життя по-новому»?

Тим часом роз’яснення податківців, що коментується, «красується» у БЗ, розміщеній на офіційному сайті ДФСУ. А це означає, що його візьмуть на озброєння податківці на місцях.

Наші рекомендації: боротися! Очевидно, що відстоювати свою позицію доведеться в суді. Пам’ятайте: правда та закон на вашому боці. Згідно з п. 95 розд. VIII Закону № 2464 є тільки три умови, виконання яких надає право на понижуючий коефіцієнт. Четверта умова є незаконною і спрямованою на збільшення надходжень до бюджету. Щасти вам!

Редакція