07.05.2015

Готівка за оренду: чи можна обійтися без РРО?

Наше підприємство займається наданням в оренду приміщень. Орендну плату завжди приймали готівкою, з видачею ПКО. Як бути тепер, коли є загроза застосування РРО?

Перш за все давайте з’ясуємо, чи потрібно взагалі застосовувати РРО при прийманні орендних платежів.

Так, у ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) зазначено, що РРО потрібно застосовувати, зокрема, при продажу за готівку товарів та послуг.

Оренда — це точно не продаж товарів. З юридичної точки зору не належить вона й до послуг (див. п. 1 листа Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19, постанову ВАСУ від 06.11.2013 р. у справі № К-52582/09).

Так що ж це? По суті орендна плата більше схожа на позареалізаційні надходження, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг).

Податківці, у свою чергу, з цим раніше й не сперечалися, висловлюючись цілком ліберально. Так, у роз’ясненні в підкатегорії 109.03 БЗ вони посилалися на те, що згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637), оренда належить до позареалізаційних надходжень. При цьому вони погоджувалися, що плата за оренду перебуває поза сферою застосування Закону про РРО і дозволяли приймати готівку у вигляді орендної плати без РРО, але з ПКО.

Про цю позицію податківців ми вже писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 14, с. 41. Там ми попереджали читачів про те, що будь-яка позиція податківців може бути мінлива. Так, на жаль, сталося і з нашим питанням.

Річ у тім, що зовсім нещодавно це роз’яснення в БЗ податківці істотно відкоригували. Тепер там зазначено, що дійсно при здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) і іншого майна, РРО не застосовується. Проте далі окремо підкреслюється, що СПД, які отримують платежі за надане в лізинг (оренду) майно, мають застосовувати РРО при проведенні таких розрахункових операцій.

Пояснити, чому РРО в цьому випадку потрібний, податківці не потрудилися. Але навряд чи це їм зашкодить штрафувати підприємства за приймання орендних платежів без РРО. Адже виходить, що вони вже, як-не-як, виробили і затвердили хоч і фіскальну, необґрунтовану, але свою нову позицію в цьому питанні: РРО при прийманні готівки за оренду потрібний!

І що найгірше: оскільки вони не прив’язують оренду до послуг і фактично взагалі ніяк не пояснюють, чому все ж таки РРО потрібний, мабуть, що штрафні санкції за такі порушення будуть ними застосовуватися, не чекаючи навіть 01.07.2015 р.*

* Нагадаємо, що з цієї дати почнуть застосовуватися штрафні санкції до підприємств, які приймають готівку за послуги з оформленням ПКО, але без РРО (детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 14, с. 41).

У цьому випадку радимо все ж таки підприємствам звертатися до судів.

Зверніть увагу: якщо дотримуватися логіки податківців, то виходить, що, приймаючи готівку за оренду, РРО повинні застосовувати у тому числі й ФОП на загальній системі. І тільки ФОП на єдиному податку можуть поки що спокійно «спати» без РРО — до 01.07.2015 р. на третій групі і до 01.01.2016 р. на другій.

На щастя, штрафні санкції однозначно не загрожують підприємству в тому випадку, якщо воно попросить орендарів вносити орендну плату через касу банку.

Кошти, унесені покупцем готівкою до каси банку для перерахування на поточний рахунок отримувача, вважаються безготівковими (п. 2.5 Положення № 637). А згідно зі ст. 3 Закону про РРО безготівкові розрахунки в тій формі, про яку ми згадали вище (через касу банку), випадають зі сфери застосування РРО.