Готівка за оренду — чи потрібний РРО?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Юрособа на ЄП надає в оренду нерухомість. Орендну плату отримує готівкою до каси. Чи можна такі розрахунки проводити без РРО?

У ст. 3 Закону про РРО зазначено, що РРО потрібно застосовувати при продажу за готівку товарів і послуг. Якщо вважати оренду послугою, то приймаючи готівку за оренду, тепер обов’язково слід використовувати РРО (див. відповідь на попереднє запитання). Якщо довести, що оренда — це не послуга, то без РРО можна обійтися.

З позиції цивільного законодавства оренда не вважається послугою. Предметом договору про надання послуг і договору найму (оренди) є різні об’єкти цивільних прав (див. п. 1 листа Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19).

ВАСУ (див. постанову від 06.11.2013 р. у справі № К-52582/09) також зазначив, що діяльність з надання послуг та оренда — це не одне й те саме.

Податківці мислять інакше, але теж досить ліберально. Так, у підкатегорії 109.03 БЗ вони послалися на те, що згідно з Положенням № 637 оренда належить до позареалізаційних надходжень, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто, на їх думку, плата за оренду перебуває поза сферою застосування Закону про РРО і приймати готівку за оренду можна без РРО, але з оформленням ПКО. Причому, якщо дотримуватися цієї позиції податківців, то приймати готівку за оренду без РРО, але з ПКО можуть у тому числі підприємства торгівлі та громадського харчування.

Засмучує тільки те, що будь-яка позиція фіскалів може невдовзі змінитися. Невідомо, як на цю проблему вони поглянуть завтра. Крім того, податківці на місцях можуть дотримуватися іншої думки. Тому обережним орендодавцям краще підстрахуватися індивідуальною консультацією з цього питання або приймати готівку за оренду через касу банка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі