14.05.2015

Сумісник на громадських роботах: що з ЄСВ?

У яких випадках зарплату працівників, зайнятих на громадських роботах, для ЄСВ-цілей не потрібно «дотягувати» до «мінімалки»?

Громадські роботи — це вид суспільно корисних оплачуваних робіт, що проводяться на користь територіальної громади. При цьому право брати участь у громадських роботах, зокрема, мають працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50 % передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупинкою (скороченням) виробництва продукції (далі — працівники, які втратили частину заробітної плати).

Нюанс: працівники, які втратили частину заробітної плати, беруть участь у зазначених роботах без припинення трудових відносин (ч. 7 ст. 31 Закону про зайнятість). Тобто громадські роботи вони виконують на підставі строкового трудового договору про роботу за сумісництвом. Вимога про сплату ЄСВ у частині нарахувань з мінзарплати не поширюється на працівників-сумісників.

За такими працівниками ЄСВ нараховують на фактичний заробіток.

Зауважте, що до громадських робіт на добровільних засадах також можуть залучати зареєстрованих безробітних і осіб, які перебувають на обліку в територіальних органах служби зайнятості як такі, що шукають роботу. З ними укладають строкові трудові договори як з основними працівниками. Отже, з їх зарплати ЄСВ справляють у загальному порядку. Інакше кажучи, на таких «громадськоробітників» поширюється вимога нараховувати ЄСВ виходячи з мінзарплати. При цьому якщо працівник був прийнятий або звільнений у середині місяця і його зарплата виявилася менше «мінімалки», то ЄСВ нараховують на фактично нараховану зар­плату.