26.11.2015

Як повернути «надлишок» з електронного ПДВ-рахунка

Як правильно заповнити додаток Д4 до ПДВ- декларації, щоб повернути «зайві» грошові кошти з електронного ПДВ-рахунка? Ірина

Ви напевно добре знаєте, що суми на вашому електронному ПДВ-рахунку могли накопичитися тільки за рахунок грошових коштів, якими ви поповнювали його, щоб зареєструвати «вихідні» ПН в ЄРПН або сплатити поточні зобов’язання з ПДВ.

Вільно розпоряджатися грошима, що «зависли» на цьому рахунку, не можна. Вони призначені для сплати ПДВ-зобов’язань до бюджету за поточною декларацією ( п. 2001.5 ПКУ). А ось коли такі гроші перетворюються на «зайві», то платник, дотримуючись приписів п. 2001.6 ПКУ, має право:

а) або перерахувати їх до бюджету в рахунок сплати податкових зобов’язань з податку (у сумі податкового боргу, що значиться в інтегрованій картці платника податку, а також у сумі розстроченого та відстроченого ПДВ),

б) або повернути на поточний рахунок.

Щоб перенаправити «надлишок» з електронного ПДВ-рахунка до бюджету або на поточний рахунок, потрібно обов’язково подати додаток Д4 до декларації з ПДВ із заповненою другою таблицею і підтабличною частиною.

Незалежно від того, який напрям для перерахування коштів ви обрали, у другій таблиці, за роз’ясненнями податківців, треба заповнити всі графи, у тому числі одночасно гр. 4 і 5 (див. лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-99-19-03-02-17).

Сам же напрям перерахування коштів ви зафіксуєте в текстовій частині під другою таблицею, зазначивши там відповідну суму.

Детальніше з порядком повернення своїх грошей з електронного ПДВ-рахунка ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 72, с. 3 і № 86, с. 8.