Теми статей
Обрати теми

Подаємо Д4 для повернення «кровних» на рахунок: спроба № 2

Дзюба Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-919-03-02-17

висновок документа


Усі графи другої таблиці додатка Д4 з відомостями про суми коштів на рахунку у СЕА ПДВ підлягають обов’язковому заповненню незалежно від того, який напрямок для перерахування коштів вказаний в текстовій частині під таблицею.

Саме напрямок перерахування коштів платник податку визначає вже в текстовій частині під таблицею, зазначаючи відповідну суму коштів

Перенаправляючи «зайві» грошові кошти з електронного ПДВ-рахунку до бюджету або ж на поточний рахунок, платник обов’язково повинен подати додаток Д4 із заповненою другою таблицею і підтабличною частиною.

Порядок заповнення додатка Д4 описано досить скупо. І ми сподівалися, що роз’яснення, наведені ще в листі ДФСУ від 26.08.2015 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17 (далі — лист № 31730), допоможуть платникам на першу ж їх вимогу повернути зайві гроші із СЕА на поточний рахунок (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 72, с. 3).

У ньому податківці пояснили, що якщо платник бажає зарахувати зайві гроші з ПДВ-рахунку до бюджету, то гр. 5 потрібно залишити порожньою (прокреслення і нулі в ній не проставляються). Сума коштів, яка може бути перерахована до бюджету, відображається тільки у гр. 4: визначається як різниця гр.1 і 2 (гр. 1 - гр. 2).

Ураховуючи рівнозначність у заповненні табличної частини додатка Д4, залишалося тільки дослухатися до поради податківців і в такому самому порядку заповнювати другу таблицю додатка Д4, щоб спрямувати зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок. Тобто заповнювати гр. 5 як різницю значень граф 1, 2 і 3 (гр. 1 - гр. 2 - гр. 3), а гр. 4 — залишити порожньою.

Проте, як виявилось, лист № 31730 тільки спричинив плутанину в питанні заповнення додатка Д4, давши підставу податківцям для спекуляції з поверненням грошей на поточний рахунок.

Одні платники скаржилися, що пішли на поводі роз’яснень листа № 31730 і заповнили в табличній частині тільки «потрібний» напрям для повернення грошей — гр. 5, а гр. 4 залишили порожньою. Однак вони отримали відмову, мотивовану, уявіть, тим, що заповнити таки потрібно було і гр. 4, і гр. 5 другої таблиці.

Інші платники, навпаки, показували в таблиці всі можливі напрями для повернення — заповнювали і гр. 4, і гр. 5. Свій вибір у спрямуванні коштів зазначали тільки у відповідній підтабличній частині. І теж залишилися з носом, діставши відмову, обґрунтовану тим, що заповнити потрібно було тільки гр. 5, а гр. 4 залишити порожньою (мовляв, читайте лист № 31730).

Сподіваємося, що лист-поправка, що коментується нами, поставить жирну крапку в «мухлюваннях» податківців. І платники, вкотре подаючи додаток Д4 (заповнивши вже у другій таблиці одночасно і гр. 4, і гр. 5), все ж зможуть повернути завислі гроші на поточний рахунок з першої спроби.

Залишайтеся все ж максимально уважними, заповнюючи додаток Д4. У разі помилки в числових значеннях додатка Д4 податківці УР не приймають. Заявляти про повернення доведеться заново. Також нагадаємо, що податківці можуть відмовити у прийнятті додатка Д4, якщо:

— суми ПДВ за зареєстрованими за поточний період в ЄРПН вихідними ПН/РК перевищуватимуть ПЗ за декларацією. Це випливає з п. 2001.5 ПКУ;

— сума, заявлена до повернення (зазначена в текстовому полі після другої таблиці додатка Д4), перевищує значення за гр. 5 (якщо гроші заявлені до повернення на рахунок) або перевищує значення гр. 4 (якщо гроші спрямовані до бюджету) другої таблиці додатка Д4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі