26.11.2015

Повернення орендованих ОЗ після ремонту

Торік ми поліпшили орендовану будівлю, але зараз її довелося повернути достроково. Що робити з таким поліпшенням? Орендодавець його вартість не компенсує. Людмила

Здоровий глузд підказує, що така сума має потрапити у витрати. У бухобліку жодних проблем — списання недоамортизованої частини об’єкта «Поліпшення» відображається як безоплатна передача активу проводками: Дт 132 — Кт 117 (103) і Дт 976 — Кт 117 (103). А що в податковому обліку?

Якщо ви малодохідний платник, то й тут у вас все спокійно — дієте в повній відповідності до бухобліку.

У високодохідника ж справи йдуть так. Судячи з консультації з підкатегорії 102.06.02 БЗ, податківці не проти, щоб недоамортизована частина об’єкта «Поліпшення» зменшила у платника фінрезультат до оподаткування.

Але водночас контролери при поверненні орендодавцю об’єкта оренди, що поліпшується, наполягають на «ліквідаційно-продажних» коригуваннях згідно з пп. 138.1 та 138.2 ПКУ. Тобто ви повинні:

— збільшити фінрезультат на суму недоамортизованої частини витрат, визначеної згідно з П(С)БО,

і

— зменшити його на суму такої частини витрат, визначеної з урахуванням ст. 138 ПКУ.

Декілька слів про ПДВ. Оскільки орендодавець не компенсує вам витрати на поліпшення, у вас в наявності їх безоплатна передача. А отже, ви нараховуєте ПДВ-зобов’язання на недоамортизовану частину об’єкта «Поліпшення», що склалася на початок місяця, в якому повернено об’єкт оренди ( пп. 188.1, 185.1 ПКУ).

Нараховувати другі ПДВ-зобов’язання як компенсацію «вхідного» ПДВ на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, на нашу думку, не потрібно. Адже об’єкт «Поліпшення», переданий після завершення договору оренди, уже використаний у госпдіяльності орендаря.

Детальніше з обліком повернення відремонтованих орендованих ОЗ ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 89, с. 20.