26.11.2015

Єдиноподатник перевищив дохід: чи можна повернутися?

Підприємець-єдиноподатник (група 2) перевищив обсяг доходу. Чи зможе він колись знову застосовувати спрощену систему? Юлія

Так, звичайно. Питання тільки в тому, коли саме це можна робити. Згідно з п. 291.16 ПКУ право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку, які не перевищили протягом календарного року максимальний обсяг доходу для своєї групи.

Але для «молодших» єдиноподатників є таке полегшення: якщо протягом календарного року платники другої групи використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням доходу для своєї групи, право на спрощену систему в наступному календарному році такі платники все одно мають. За умови, що вони не перевищили обсяг доходу для третьогрупників ( п.п. 3 п. 291.4 ПКУ).

Пам’ятайте: якщо «другогрупний» обсяг доходу перевищено, то до суми перевищення у будь-якому випадку застосовується ставка 15 %. Заява про перехід на третю групу подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Якщо ж ви не встигнете перейти на третю групу у визначений строк — доведеться відмовитися від спрощеної системи ( п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Якщо так сталося, що ви опинилися на загальній системі, скільки доведеться на ній працювати? Якщо ви знову хочете на другу групу, тоді щонайменше весь 2016 рік. Податківці вимагають, аби у особи, яка реєструється єдиноподатником, минулорічний обсяг доходу не перевищував обсяг для відповідної групи (див. БЗ, підкатегорія 108.01.01), а у вас цей обсяг вже перевищено.

Якщо ж ви вирішили обрати третю групу і не перевищили обсяг для неї — тоді ви взагалі не повинні втратити право на застосування спрощеної системи. Бо переходити на третю групу можна одразу (якщо встигаєте це зробити у строки, визначені п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 69, с. 15; 2014, № 99, с. 44.