№99

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2014/№ 99 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за листопад 2014 року — 101,9 %
  • ВЕЗ «Крим» та ПДВ: роз’яснює ДФСУ
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Яким податкам скажемо «goodbye» при переході на спрощенку? Спрощена система оподаткування… Багато в цьому звуці для серця нашого злилося…. Про переваги спрощенки знають, напевно, усі, хто має хоча б якесь відношення до бізнесу. Ви, до речі, можете прочитати про них у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 69, с. 3. Чи варто дивуватися, що велика кількість підприємств і фізосіб-підприємців з року в рік обирають для себе статус спрощенця. Адже він передбачає простіший порядок обліку доходів і витрат, а також сплату єдиного податку. А єдиний податок, за задумом законодавця, об’єднує в собі низку інших податків і зборів, що справляються в Україні. Це його незаперечна перевага, погодьтеся. Давайте ж згадаємо, від яких саме податків звільнено єдиноподатника і які ще привілеї йому приготувала спрощена система.
  • Перехід на єдиний податок і відмова від сплати ПДВ Переходячи із загальної системи на безПДВшну спрощенку, суб’єкти господарювання — платники ПДВ повинні пройти не тільки ЄП-реєстрацію, а й ПДВ-анулювання. Як впоратися з подвійним завданням і не залишитися з носом? Зараз дізнаєтеся.
  • ПДВ на межі, або Облік перехідних операцій Якщо діяльність суб’єкта господарювання, як-то кажуть, «на мазі», то початок і закінчення деяких угод можуть торкатися одразу двох податкових життів — як ПДВшного на загальній системі, так і безПДВшного на єдиному податку. Тому приділимо увагу і ПДВ-наслідкам у перехідних операціях.
  • Стара договірна ціна з ПДВ у нових безПДВшних умовах На початку року багато платників податків змінюють підхід до оподаткування. А от укладені ними в колишніх умовах оподаткування договори часто мають тривалий характер і суми в них не враховують прийдешніх змін. Частий випадок: ціна в договорі постачання зазначена з урахуванням ПДВ, але до виконання договору постачальника виключили з реєстру платників ПДВ. У результаті не уникнути запитань: чи повинен покупець сплачувати повну вартість з урахуванням ПДВ або ціну можна зменшити? Як домовитися, що змінювати і чи змінювати взагалі? Спробуємо розібратися.
  • Із загальносистемників у спрощенці: відображаємо в обліку «перехідні» операції Економічна ситуація в нашій країні, та й у світі загалом, постійно змінюється. Разом з нею змінюється й фінансовий стан підприємств. Такий закон ринку! Тому недивно, що у прагненні поліпшити свої економічні показники суб’єкти господарювання шукають для себе найвигідніші умови оподаткування. Хтось обирає загальну систему, хтось спрощену. «Риба шукає, де глибше, людина — де краще», — свідчить народна мудрість. Можливо, й ви, попрацювавши на загальній системі оподаткування, вирішили змінити її на єдиний податок (про те, як це роблять, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 69, с. 35). Справа ця абсолютно звичайна. Головне при такій міграції — урахувати всі податкові нюанси перехідних операцій. Про них ми якраз і поговоримо. Хочете, щоб і у вас перехідний період пройшов гладесенько-рівнесенько? Тоді приєднуйтеся до нас, друзі!
  • Зі спрощенців у загальносистемники: що чекає в дорозі? Ви вже зрозуміли, до яких податкових наслідків слід готуватися тим, хто вирішив перейти із загальної системи на спрощену (див. с. 20). А чого чекати єдиноподатникам, які з власної ініціативи або досягнувши обмежувальних критеріїв, повертаються до лав загальносистемників? Давайте розбиратися.
  • Зміна системи оподаткування та необоротні активи Зміна системи оподаткування викликає запитання не тільки у відносинах з контрагентами (наприклад, в операціях купівлі-продажу). Часто проблеми податкового обліку виникають «усередині» самого суб’єкта господарювання. Читач, напевно, вже здогадався, що йдеться про облік необоротних активів. Розглянемо ці питання, а почнемо з найбільш проблемної ситуації — переходу зі спрощеної системи на загальну.
  • Кому я винен, всім прощаю (закінчення строку позовної давності за перехідною кредиторською заборгованістю) При переході з однієї системи оподаткування на іншу часто виникають запитання щодо перехідних операцій. Про багато з них ви вже дізналися з попередніх статей сьогоднішнього номера. У цьому матеріалі приділимо увагу особливому випадку, коли перша подія (отримання авансу або товару) була на одній системі оподаткування, а закінчення строку позовної давності — уже на іншій. Про те, як правильно відображати такі операції в податковому обліку, розберемося просто зараз.
  • Помилки минулого: виправляємо без проблем Життя побудоване так, що до минулого повернення немає. Але вчинені колись помилки завжди можна спробувати виправити. І навіть якщо ви допустили неточність при розрахунку об’єкта оподаткування, у вас теж є шанс усе налагодити. Утім, той, хто помилився на користь бюджету і для кого ця помилка шеляга ламаного не варта, напевне махне на неї рукою. Мовляв, час і душевний спокій дорожчі. Але не будьте такі безтурботні, якщо помилилися на свою користь. Виправтеся обов’язково. Інакше при податковій перевірці вам загрожують небажані наслідки. Не турбуйтеся, що на момент виявлення огріхів ви перебуваєте вже в іншому податковому статусі. Поправити положення можна й за таких умов. Важливо тільки, щоб не минув відведений для цього строк. Отже, дійте сміливо!
  • З вогню та в полум’я (оподаткування перехідних операцій у фізосіб-підприємців) Фізособи-підприємці, які працюють не покладаючи рук, при зміні свого «податковооблікового курсу», як правило, стають заручниками «незавершених» операцій. ПКУ, на жаль, скупий на норми, що регулюють такі операції. Тому в цій статті намагатимемося звести нанівець «перехідно-облікові» питання. Не залишимо повз увагою і звітність «перехідних» підприємців.
  • Повернутися на спрощену систему у звітному році — місія (не)можлива?! Приводом для цієї статті стала дуже практична і вельми розповсюджена ситуація. Вона пов’язана з переходом суб’єкта господарювання із загальної системи оподаткування на спрощену. Але не з будь-яким переходом, а лише у тому випадку, коли на початок року такий суб’єкт вже перебував на спрощеній системі. Чи можна протягом року піти зі спрощеної системи, а потім повернутися? І чи взагалі можливо перейти на спрощену систему не з початку року, а посеред нього? Про це поговоримо у нашій статті.
  • Завершення бартерної операції після переходу на «спрощенку»: бути чи не бути? Підприємство на загальній системі оподаткування отримало товар від контрагента у межах бартерного договору. Чи можна закрити незавершену бартерну операцію (відвантажити товар), якщо підприємство змінило статус і стало платником єдиного податку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі