№69

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2014/№ 69 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, використаних у тематичному номері
  • Кому на ЄП жити добре? Ох уже ця спрощена система…Популярність її в народі з минулого століття не спадає — незважаючи навіть на значні зміни правил гри у фіскальний бік, що відбулися відтоді. А для когось в наші нелегкі часи вона навіть щось подібне до панацеї… Водночас іноді трапляються й «обломи» — особливо коли співгромадяни, не прорахувавши і не зваживши все як слід, квапляться на «спрощенку», а потім пожинають фіскальні плоди своїх поспішних дій. Цією публікацією хочемо посприяти, щоб в податковому плані все у вас було О.К., і рішення про обрання певної групи «спрощенки» (або перехід до іншої її групи) приймалися вами більш зважено. Тобто сьогодні ми дослідимо питання переваги роботи у тій чи іншій групі ЄП порівняно із загальною системою оподаткування і спробуємо визначити показники, з яких перехід на ЄП стає вигідним.
  • «Каркас необхідності», або Обмеження для єдиноподатників за групами Деякі філософи справедливо стверджують, що абсолютна свобода — це ілюзія. Обставини, що складаються під впливом певних закономірностей і причино-наслідкових зв’язків, накладають обмеження на наші дії. Для позначення цих обмежень деякі вчені ввели поняття «каркас необхідності» як відображення того спектру правил, якого має дотримуватись кожен просто для того, аби жити, ба навіть існувати. У кожної групи платників єдиного податку теж є такий «каркас необхідності»: якщо ви хочете перебувати у цій групі єдиноподатників, вам так чи інакше доведеться дотримуватись обмежень, які для неї встановлено. Погляньмо на ці обмеження!
  • Гроші й люди, або Про основні критерії перебування на єдиному податку Відомий усім «класик» політичної економії говорив про те, що основними факторами виробництва є капітал і праця. Тобто, з одного боку — матеріальні ресурси, з іншого — людські. Так сталося, що саме ці два фактори, а точніше їх кількість, визначають можливість суб’єкта господарювання перебувати на спрощеній системі оподаткування. Тож давайте зараз уважно придивимось до основних критеріїв, за якими законодавець визначив, чи можете ви обрати єдиний податок.
  • Легким порухом руки послуги перетворюються…, перетворюються послуги… на … «елегантний» товар! (Як єдиноподатнику 2-ї групи оминути заборону ПКУ на надання послуг СПД, які працюють на загальній системі) Робота у групі 2 для платників єдиного податку є вельми привабливою (фіксована і досить низька ставка податку). Тому чимало фізосіб-підприємців намагаються перебувати в ній за будь-яку ціну. Причому навіть тоді, коли вони надають послуги підприємствам або підприємцям, які працюють на загальній системі. Проте, як відомо, норми Податкового кодексу дозволяють єдиноподатникам 2-ї групи надавати послуги тільки спрощенцям (як юр-, так і фізособам) та населенню. Тому ми вирішили виділити в окрему статтю можливості роботи у групі 2 ЄП в умовах згаданого обмеження.
  • Табу на вид діяльності (про те, що єдиноподатнику робити не можна) Те, що для одного їжа, для іншого — отрута. Це актуальне й для оподаткування. Приміром, для суб’єкта господарювання, якщо він працює на загальній системі, продаж підакцизних товарів — це, поза сумнівом, «їжа». А от це ж саме, але на спрощенці, тільки отруїть йому існування. Давайте розберемося з тим, що ж для єдиноподатника є отрутою?
  • Решта обмежень для спрощеної системи У попередній статті сьогоднішнього номера ми з вами аналізували види діяльності, які заборонено застосовувати усім без виключення єдиноподатникам. Для того, аби картина обмежень була довершеною, розглянемо також решту «загальних» заборон для спрощеної системи.
  • Переходимо на спрощенку — простіше нікуди (процедура переходу на ЄП) Щоб почати працювати на спрощеній системі, потрібно подати знак податковій і отримати добро. Цей знак — заява про обрання/перехід на єдиний податок. Отримавши його, контролюючий орган, помізкувавши кілька днинок, або впише вас до заповітного Реєстру платників єдиного податку, або, боронь Боже, відмовить. І щоб усе ж не отримати відмову, розповімо вам, як правильно заповнити й подати заяву, які вимоги до неї висувають податківці. Крім того, разом пройдемо всі етапи реєстрації. Приступимо.
  • Єдиноподатник змінює групу Усе в житті змінюється. І господарська діяльність підприємців, у тому числі єдиноподатників, — не виняток. Ще вчора хтось був упевнений, що йому просто необхідно працювати у гр. 3, а сьогодні він бачить, що нічого путящого, крім додаткових платежів до бюджету, вона не приносить. А хтось, навпаки, розрісся до такого ступеня, що йому просто необхідно перейти до іншої групи, інакше він попрощається з єдиним податком. Причому переходити із групи в групу можна не обов’язково з початку року, початок IV кварталу цілком підійде. Питання зміни груп єдиного податку розглянемо в цій статті.
  • Довідник бухгалтера. Календар бухгалтера на вересень 2014 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі