01.10.2015

Основні засоби у підприємця-загальносистемника

Чи може підприємець на загальній системі оподаткування уключати до складу своїх витрат амортизацію основних засобів?

Фізичні особи — підприємці не ведуть бухгалтерський облік як такий. Відповідно, у них не може бути балансу, на якому перебувають ОЗ.

Податківці завжди намагалися із цієї обставини «витягти» неможливість для підприємця-загальносистемника уключати витрати на придбання ОЗ до своїх витрат через амортизацію.

У період до набуття чинності Законом № 71 податківці були категорично проти того, аби загальносистемник відображав будь-які витрати, пов’язані з тими об’єктами, які ми звикли називати ОЗ. У БЗ (підкатегорія 104.05) можна знайти декілька не чинних нині консультацій, в яких податківці виключали можливість підприємцю-загальносистемнику врахувати такі витрати.

Зокрема, податківці стверджували, що балансова вартість ОЗ повинна неодмінно обліковуватися на бухгалтерських рахунках. Оскільки, продовжували вони, для фізосіб-«загальносистемників» законодавством не передбачено ведення бухобліку в цілому та витрат на ремонт (поліпшення) основних засобів зокрема, ці витрати не можуть бути відображені у складі «підприємницьких». Детально про цю проблему читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 48, с. 46.

Усе змінилося після набуття чинності Законом № 71, оскільки цей Закон замість неоднозначного посилання на розд. ІІІ ПКУ увів власний перелік витрат для підприємця-загальносистемника. Серед цього переліку є, зокрема, витрати на ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності ( п.п. 177.4.4 ПКУ).

Посилаючись на зазначену норму, податківці визнають, що підприємець-загальносистемник наразі може відобразити витрати на ремонт або поліпшення майна, яке прямо пов’язане з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (див. нині чинну консультацію у БЗ, підкатегорія 104.05).

А що робити з амортизацією? Бо ж амортизація, строго кажучи, не належить ані до експлуатаційних, ані до «ремонтних» витрат. Більше того, якщо раніше у ст. 177 ПКУ містилося посилання на перелік витрат із розд. ІІІ цього Кодексу, то зараз його немає. І оскільки власне у п. 177.4 ПКУ амортизація не згадується, довести своє право на витрати щодо неї стало навіть важче. Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 43.

Тому обережним платникам рекомендуємо користуватися ОЗ на правах оренди. У цьому випадку орендну плату можна сміливо включати до «підприємницьких» витрат.

Максим Нестеренко, податковий експерт