26.10.2015

Подаємо Д4 для повернення «кровних» на рахунок: спроба № 2

Лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-919-03-02-17

висновок документа


Усі графи другої таблиці додатка Д4 з відомостями про суми коштів на рахунку у СЕА ПДВ підлягають обов’язковому заповненню незалежно від того, який напрямок для перерахування коштів вказаний в текстовій частині під таблицею.

Саме напрямок перерахування коштів платник податку визначає вже в текстовій частині під таблицею, зазначаючи відповідну суму коштів

Перенаправляючи «зайві» грошові кошти з електронного ПДВ-рахунку до бюджету або ж на поточний рахунок, платник обов’язково повинен подати додаток Д4 із заповненою другою таблицею і підтабличною частиною.

Порядок заповнення додатка Д4 описано досить скупо. І ми сподівалися, що роз’яснення, наведені ще в листі ДФСУ від 26.08.2015 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17 (далі — лист № 31730), допоможуть платникам на першу ж їх вимогу повернути зайві гроші із СЕА на поточний рахунок (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 72, с. 3).

У ньому податківці пояснили, що якщо платник бажає зарахувати зайві гроші з ПДВ-рахунку до бюджету, то гр. 5 потрібно залишити порожньою (прокреслення і нулі в ній не проставляються). Сума коштів, яка може бути перерахована до бюджету, відображається тільки у гр. 4: визначається як різниця гр.1 і 2 (гр. 1 - гр. 2).

Ураховуючи рівнозначність у заповненні табличної частини додатка Д4, залишалося тільки дослухатися до поради податківців і в такому самому порядку заповнювати другу таблицю додатка Д4, щоб спрямувати зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок. Тобто заповнювати гр. 5 як різницю значень граф 1, 2 і 3 (гр. 1 - гр. 2 - гр. 3), а гр. 4 — залишити порожньою.

Проте, як виявилось, лист № 31730 тільки спричинив плутанину в питанні заповнення додатка Д4, давши підставу податківцям для спекуляції з поверненням грошей на поточний рахунок.

Одні платники скаржилися, що пішли на поводі роз’яснень листа № 31730 і заповнили в табличній частині тільки «потрібний» напрям для повернення грошей — гр. 5, а гр. 4 залишили порожньою. Однак вони отримали відмову, мотивовану, уявіть, тим, що заповнити таки потрібно було і гр. 4, і гр. 5 другої таблиці.

Інші платники, навпаки, показували в таблиці всі можливі напрями для повернення — заповнювали і гр. 4, і гр. 5. Свій вибір у спрямуванні коштів зазначали тільки у відповідній підтабличній частині. І теж залишилися з носом, діставши відмову, обґрунтовану тим, що заповнити потрібно було тільки гр. 5, а гр. 4 залишити порожньою (мовляв, читайте лист № 31730).

Сподіваємося, що лист-поправка, що коментується нами, поставить жирну крапку в «мухлюваннях» податківців. І платники, вкотре подаючи додаток Д4 (заповнивши вже у другій таблиці одночасно і гр. 4, і гр. 5), все ж зможуть повернути завислі гроші на поточний рахунок з першої спроби.

Залишайтеся все ж максимально уважними, заповнюючи додаток Д4. У разі помилки в числових значеннях додатка Д4 податківці УР не приймають. Заявляти про повернення доведеться заново. Також нагадаємо, що податківці можуть відмовити у прийнятті додатка Д4, якщо:

— суми ПДВ за зареєстрованими за поточний період в ЄРПН вихідними ПН/РК перевищуватимуть ПЗ за декларацією. Це випливає з п. 2001.5 ПКУ;

— сума, заявлена до повернення (зазначена в текстовому полі після другої таблиці додатка Д4), перевищує значення за гр. 5 (якщо гроші заявлені до повернення на рахунок) або перевищує значення гр. 4 (якщо гроші спрямовані до бюджету) другої таблиці додатка Д4.