№86

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2015/№ 86 Інші номери журналу ›
  • Прострочена кредиторка: боротьба за ПК-ПДВ триває Лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15
  • Про ПДВ-коригування з екс-платником і про період відображення ПН Лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 23580/5/99-99-19-03-02-16
  • Подаємо Д4 для повернення «кровних» на рахунок: спроба № 2 Лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-919-03-02-17
  • «В господарстві знадобиться!», або Негосподарські витрати на новий лад Мабуть, всі ви, шановні читачі, пам’ятаєте Василя Алібабаєвича — колоритного героя кінострічки «Джентльмени удачі». Характерною рисою цього «джентльмена» було весь час просити гроші — то на статуетки, то на газову керосинку, то іще на щось… Коли його питали, навіщо йому все це, відповідь була настільки ж лаконічна, наскільки й незрозуміла: «Надо!». А от українським бухгалтерам донедавна було не так просто обґрунтувати придбання свого підприємства. Необхідно було довести зв’язок придбаних товарів чи послуг із господарської діяльністю. Проте з нового року з’явилися важливі зміни до цього правила. Зміни, до яких багато хто і досі не може звикнути. Тож давайте розберемося разом!
  • Витрати на суд: обліковуємо правильно Нерідко для вирішення спору підприємство змушене звернутися до суду. Як правило, судова тяганина супроводжується певними витратами. Тому сьогодні ми й поговоримо про те, як правильно облікувати витрати на судовий процес, а також про суми їх відшкодування за рішенням суду.
  • На «старті/фініші» податків: як відзвітувати за неповні періоди Традиційно звітними періодами є календарні місяць, квартал, рік. Проте «на старті/фініші» будь-якого з податків звітний період може виявитися незвичним — подовженим або скороченим. Як відзвітувати в цьому випадку? Давайте з’ясовувати.
  • Стягуємо з боржника інфляційні втрати Чудово, коли підприємство має справу з відповідальними і надійними контрагентами. Вони і товар вчасно відвантажать, і з оплатою не підведуть. Але, на жаль, інколи в розмірений хід подій втручаються непередбачувані обставини. І тоді навіть найбільш обов’язковий та перевірений партнер може стати боржником. Ось і зараз — в умовах нестабільності нашої економіки та періодичних стрибків інфляції — багато підприємств виявляються не в змозі своєчасно виконувати свої договірні зобов’язання. У результаті грошові кошти, які повинні були б піти на погашення заборгованості, але у визначений строк кредитору не надійшли, знецінюються. Як у таких умовах захистити себе від інфляційних втрат? Спосіб є — стягнути їх з боржника. Давайте, друзі, розберемося з правовою природою інфляційних втрат і дізнаємося, як правильно відобразити їх в обліку.
  • «Дари осені»: закуповуємо сільгосппродукцію у населення Настала осінь і подарувала повні кошики урожаю. І ось у двері громадян, які на власних земельних ділянках вирощують фрукти-овочі, птахів, відгодовують худобу з метою подальшого продажу, стукають покупці всього цього добра — переробні підприємства, а також госпсуб’єкти сфери громадського харчування, торгівлі. Як правильно таким покупцям оформити закупівлю сільгосппродукції у населення? Про це читайте в нашій статті.
  • Табу для юросіб-єдиноподатників: найцікавіше з БЗ Гадаємо, вам, шановні читачі, вже встигли припасти до душі публікації роз’яснень податківців разом із нашими коментарями. Сьогодні поговоримо про юросіб-єдиноподатників, а саме про ті обмеження, обґрунтовані і не дуже, які податківці накладають на цих суб’єктів господарювання.
  • РК у декларації: у періоді складання чи реєстрації? Отримали «збільшуючий» РК (складений продавцем 30.09.2015 р., а зареєстрований 08.10.2015 р., тобто своєчасно). Підкажіть, будь ласка, у декларації з ПДВ за який період (вересень чи жовтень) нам відображати ПК за цим РК?
  • Штрафи/неустойки: що з податком на прибуток?
  • Чи необхідно у Z-звіті окремо відображати акциз? Спеціалісти ДФСУ в Базі знань (категорія 109.10) зауважили, що відображення суми акцизного збору у Z-звіті є технічно можливим.
  • Донараховано індексацію за минулі періоди: що з ПДФО Податковий агент провів донарахування сум індексації заробітної плати за попередні податкові періоди (місяці) працюючим (звільненим) працівникам.
  • Роботодавець не перевіряє, чи має сумісник основне місце роботи Мінсоцполітики в листі від 25.05.2015 р. № 198/06/186-15 зауважує: роботодавець не зобов’язаний перевіряти факт укладання та припинення трудового договору за основним місцем роботи у своїх сумісників.
  • Про коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства ДФСУ у листі від 19.10.2015 р. № 38388/7/99-99-15-04-01-17 нагадує, що у випадку порушення гірничими підприємствами строку регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр передбачено застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки НБУ.
  • Продаж талонів на ППМ: чи сплачувати акцизний податок? ДФСУ у листі від 09.10.2015 р. № 21512/6/99-99-19-03-03-15 дійшла висновку, що операції з продажу або перепродажу талонів на паливо 5 % акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів не обкладаються.
  • Новорічних дитячих подарків від соцстраху не буде Фонд соціального страхування з ТВП нагадав, що починаючи з 1 січня 2015 року за рахунок коштів Фонду здійснюється лише фінансування лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.
  • Коли можна не сплачувати податок на нерухомість? На думку податківців, що висловлена у Базі знань (категорія 106.07), платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можуть зменшити зобов’язання з цього податку у зв’язку із наданням їм пільг лише з моменту офіційного оприлюднення рішення органу місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, про внесення змін до рішення про встановлення на 2015 рік податку на нерухоме майно.
  • Зміни у повноваженнях органів ліцензування Уряд постановою від 07.10.2015 р. № 829 змінив деякі органи ліцензування та види діяльності, на які вони видають ліцензії.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі