07.04.2016

Cплатили за УР на електронний ПДВ-рахунок? Незалік! Боржок за вами

Порадьте , як правильно вчинити. Виправляли через УР помилку, що призвела до недоплати, тобто в УР були донараховані податкові зобов’язання і сума 3 %-штрафу. До подання УР гроші (недоплату ПДВ і 3 %-штраф) закинули на електронний ПДВ-рахунок. Що тепер робити?

Одразу зауважимо, ви сплатили за УР «не туди». У результаті цього гроші хоч і вийшли «зарезервованими» для бюджету, але не на ті цілі. А ось ваші зобов’язання за УР так і залишилися несплаченими. І це, на жаль, порушення порядку самовиправлення, за яке податківці можуть оштрафувати.

Річ у тім, що розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР згідно з п. 50.1 ПКУ, а так само сплату штрафних санкцій та пені платник повинен проводити зі свого поточного рахунка безпосередньо до бюджету ( п. 25 Порядку № 569).

Зобов'язання за УР не сплачується з електронного ПДВ-рахунка

У СЕА електронний ПДВ-рахунок платника живе тільки життям поточної декларації. Згідно з п. 19 Порядку № 569 з електронного рахунка до бюджету перераховуються тільки суми, зазначені в податкових деклараціях за звітний період.

Для перерахування до бюджету погоджених податкових зобов’язань за поданими деклараціями ДФС не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку їх сплати надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються звітний період і сума, що підлягає перерахуванню до бюджету.

На підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня сплати податкових зобов’язань перераховує суми податку до бюджету з електрон­ного ПДВ-рахунка ( п. 20 Порядку № 569).

Тобто розрахунки з бюджетом з електронного рахунка здійснюються в сумі податку, заявленого платником у поточній декларації. УР до електрон­ного рахунка не підв’язаний.

Закинуті вами на електронний ПДВ-рахунок гроші в рахунок сплати зобов’язань за УР підуть у рахунок погашення зобов’язань за поточною декларацією (або висітимуть там як зайві, чекаючи наступного періоду).

Сплатити за УР доведеться ще раз, але правильно, — з поточного рахунка прямо до бюджету.

І чим швидше ви це зробите, тим краще. Відобразивши в УР донараховані податкові зобов’язання (додатне значення графи 6 за ряд. 18.1) і суму 3 %-штрафу (у ряд. 18.3), ви фактично узгодили своє грошове зобов’язання. А не сплачене своєчасно (!) до подання УР грошове зобов’язання перетворюється на податковий борг. Отже, оскільки показали (нарахували) в УР донараховані податкові зобов’язання і «самоштраф», то не зважаючи ні на що, їх слід все ж сплатити, як і саму суму донарахованих податкових зобов’язань. Проте карати вас штрафом за прострочення платежу згідно зі ст. 126 ПКУ не будуть.

Відповідно до п. 120.2 ПКУ невиконання платником вимог, передбачених абзацами третім — п’ятим п. 50.1 ПКУ, щодо умов самостійного внесення змін до звітності спричиняє штраф у розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого податкового зобов’язання (недоплати). Інші штрафи, передбачені гл. 11 розд. II ПКУ, у цьому випадку не застосовуються (детальніше див. на с. 9 цього номера).