29.08.2016

У ПН змінили слова в описі номенклатури. Виправляти?

Ми купили дизпаливо. У податковій накладній (ПН) постачальник у номенклатурі зазначив «Дизельне паливо». Ми ж, продаючи цю партію товару, у своїй ПН написали «Паливо дизельне». Чи є загроза для податкового кредиту (ПК) нашого покупця? Якщо це помилка, то як її виправити? (м. Миколаїв)

Перестановка слів, що не заважає ідентифікувати здійснену операцію і не змінює вид, розмір, модель, колір або будь-яку іншу ознаку асортименту товарів/послуг у номенклатурі на всіх етапах постачання, не є помилкою. А отже, виправляти нічого не потрібно. Подробиці — нижче.

Підставою для складання ПН є первинні документи, в яких зафіксовані факти постачань товарів. Тобто на всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі товарів, що імпортуються, або підакцизних, у ПН у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують придбання цих товарів таким продавцем (див. БЗ 101.17). Це питання донедавна ретельно перевіряли контролери, і будь-яка невідповідність могла привести вас до судових розбирань. Тому чимало бухгалтерів, маючи сумний досвід за плечима, готові буквально під мікроскопом розглядати кожну вхідну ПН.

Згодні, помилка в ПН в описі (номенклатурі) товарів/послуг (цей реквізит п. 201.1 ПКУ називає серед інших обов’язковим реквізитом ПН), на перший погляд, виглядає досить страшною. Але чи завжди варто «дмухати на воду»? Давайте поглянемо.

З 01.01.2016 р. п. 201.10 ПКУ був доповнений останнім абзацом, що значно полегшує визнання ПК за ПН з дрібними недоліками. Згідно з цією нормою

ПН з помилками в обов’язкових реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару за УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товари/послуги, що поставляються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК

Так-от, якщо переставили слова в номенклатурі товару в ПН, що це змінить? Та нічого, оскільки така перестановка слів у номенклатурі ПН не може перешкодити ідентифікувати здійснену операцію. Ми не вважаємо це помилкою. Тобто виправляти таку ПН немає необхідності. А оскільки так, то й покупець може не турбуватися про свій законний ПК. Про це недвозначно зазначається в останньому абзаці п. 201.10 ПКУ.

На завершення зазначимо, що з початком дії системи електронного адміністрування ПДВ ставлення податківців до помилок у ПН поступово і відчутно пом’якшується (детально про помилки в реквізитах ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 3). Тому сподіватимемося на їх лояльну позицію і в цьому питанні, адже, як-то кажуть, від перестановки доданків сума не змінюється…